Væromslag

Valget i de østtyske delstatene Thüringen og Sachsen er et nederlag for regjeringen og de etablerte partiene i Tyskland, med et lite unntak for kristendemokratiske CDU. De tre regjeringspartiene, SPD, FDP og De Grønne, fikk til sammen 15,2 prosent i Sachsen og 10,4 prosent i Thüringen, den tyske kulturens kjerneland, med byer som Erfurt, Jena og Weimar, der Goethe, Schiller og Herder virket på 1700- og 1800-tallet.

Høyreradikale Alternativfor Tyskland (AFD) og det nye venstrepartiet Sahra Wagenknecht-alliansen (BSW) er de store vinnerne i det som framsto som et mobiliseringsvalg. Valg­deltakelsen økte kraftig til nesten 75 prosent. Anti-establishment-partiene AFD og BSW, som satte ord på en følelse mange i øst har av å være hektet av, fikk til sammen 40–50 prosent oppslutning. Formuen per innbygger i det østlige Tyskland er halvparten av det nasjonale gjennomsnittet. Et spesielt urovekkende tegn er at AFD gjør det spesielt godt blant de yngre. Valget i Thüringen, der AFD fikk 32,8 prosent, er en personlig seier for den kontroversielle Björn Höcke, som var partiets spisskandidat. Han er tidligere bøtelagt for å ha sagt «Alles für Deutschland» på et valgkampmøte i 2021, et utsagn som knyttes til nazitida og derfor er forbudt. AFD er delt mellom en moderat og en mer ytterliggående fløy, der partileder Alice Weidel regnes til den første, mens Björn Höcke er sentral i den andre. Valget har styrket hans stilling betydelig.

I Tyskland har sentrumsregjeringer på tvers av blokkene vært en vinneroppskrift, men helgas valg viser at mange velgere, spesielt i øst, har mistet tilliten til den sittende trafikklyskoalisjonen av SPD, FDP og De Grønne, under ledelse av forbundskansler Olaf Scholz. Selv om den politiske situasjonen er spesiell øst i Tyskland, vil valget få rikspolitiske konsekvenser. Framgangen for AFD og BSW, som begge har satt innvandring og kriminalitet høyt på dagsordenen, har allerede utløst en konkurranse blant de andre partiene, spesielt CDU og SPD, om å komme opp med en tilsvarende restriktiv innvandringspolitikk. Denne kappestriden vil sannsynligvis CDU vinne. Valget i Thüringen og Sachsen er derfor et ulykksalig bud om at dødsklokkene ringer for trafikklysregjeringen.