Gjenoppdaget arbeidsfolk

Talene på Demokratenes landsmøte i Chicago i USA viser en politisk dreining i partiet. Enkelte talere, som tidligere utenriksminister Hillary Clinton og tidligere førstedame Michelle Obama, forteller fortsatt en historie om klassereiser. Her er målet å heve sin sosiale posisjon gjennom hardt arbeid og utdanning, en reise som kan ende i Det hvite hus. I tillegg til denne meritokratiske fortellingen om et Amerika som gir muligheter til dyktige personer av alle kjønn og farger, var det tegn til at Demokratene har gjenoppdaget det store arbeidende folk. Venstresideprofilen Alexandria Ocasio-Cortez holdt blant annet en rørende tale om viktigheten av og verdigheten i vanlig arbeid.

Ocasio-Cortez minnet om de millioner av amerikanere, folk i helt vanlige jobber, som sliter med regninger og er avhengig av fellesskapet for å klare seg gjennom tøffe tider. Hun fortalte at republikanere helt siden hun ble valgt til Kongressen har bedt henne gå tilbake til sin tidligere jobb som bartender. «Det gjør jeg gjerne, hvilken dag i uka som helst. For det er ingenting galt med å være avhengige av å jobbe», sa hun. Tidligere president Barack Obama sa i sin tale om at høyere utdanning ikke skal være den eneste billetten til et bedre liv. Folk som arbeider i helt vanlige jobber, trenger en president som forsvarer deres rett til å forhandle fram høyere lønninger og bedre arbeidsforhold, sa han.

Sjokket da Donald Trump ble valgt til president i USA i 2016 har gjort noe med det demokratiske partiet. Hvordan kunne en som Trump vinne så stor støtte hos vanlige, arbeidende amerikanere? Joe Bidens presidentperiode har vist en større vilje til å tale arbeidsfolks sak og konfrontere store selskaper. Til grunn for forandringen ligger et iherdig grasrotarbeid fra venstresidas strateger og aktivister, som mente at det ikke var Trump som vant, men Demokratene som tapte i 2016. De har strategisk arbeidet for å vende partiet mot vanlige amerikaneres problemer. Landsmøtet i Chicago viser at partiet i dag har rom for slike fortellinger. Så vil framtida vise om det fører til forpliktende politikk om partiet vinner valget i november.

Leder