Demokratisk medvind

Demokratene avholder sitt landsmøte i Chicago denne uka. Det er en manifestasjon av samhold på tvers av partiets ulike fløyer, bare 76 dager før presidentvalget. Den radikale kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez, som jobbet for Bernie Sanders og er medlem av Democratic Socialists of America, har vært kritisk til lederskapet i partiet, men holdt mandag en flammende tale til støtte for Kamala Harris. Demokratene har tette bånd til storselskaper og milliardærer, men er i likhet med sosialdemokratiske partier i Europa også talerør for folkelige bevegelser. Fagbevegelsen står samlet bak partiet og fra Lyndon B. Johnsons dager har den svarte borgerrettsbevegelsen støttet Demokratene.

Donald Trumps taler er blitt stadig mer surrealistiske, med kretsing rundt hvor forsmedelig han synes det er at han nå må møte Harris og ikke Biden. Budskapet er høyreradikalt, med påstander om «en rød fare» som truer USA. Han stempler Harris som kommunist og ekstrem venstreradikaler. Talene er en slags endeløs narsissistisk selvavsløring, der han sprer om seg med påstander om at motstanderne lyver og er forbrytere. Fremdeles hevder han at valget i 2020 var «rigged». Det gjenstår å se hvor langt dette reaksjonære og demagogiske budskapet rekker.

I det demokratiske partiet er det en dragkamp om den politiske profilen. Venstresida insisterer på at en radikal politikk for lønnsheving, styrking av folketrygden Social Security og utvidelse av helseforsikringsordningen Medicare er svært populær og støttes av det store flertallet av amerikanerne. Sanders og andre på venstresida i partiet vil at Demokratene skal gå lengre i denne retningen for å vinne avgjørende vippevelgere, og Harris har allerede skjerpet politikken i sosialradikal retning for å møte Trumps trumfkort, som er den sterke prisstigningen. Hun har lansert tiltak mot inflasjonen og skattekutt for arbeider- og middelklassen, som skal finansieres gjennom en økning av selskapsskatten fra 21 til 28 prosent. Å heve trygdesatsene, utvide helseforsikringen og øke lønningene er ikke bare en god politikk, det er også det som kan sikre flertallet for Demokratene 5. november.

Leder