Kari Møller har delt denne artikkelen med deg.

Kari Møller har delt denne artikkelen

Bli abonnent
DebattKulturell beredskap

Motstands­kvin­nene og litteraturen

I kronikken «Hva er det da vi kjemper for?» (Klassekampen 12. august), skrevet i anledning Freds- og menneskerettighetssenteret Arkivets arrangement i Arendalsuka om mental og kulturell beredskap i tilfelle krig, forteller Elsa Kvamme om hvordan felles kulturarv ble et viktig grunnlag for samhold, livsvilje og motstand for deporterte mannlige studenter i tysk fangenskap.

Hva med kvinnelige fanger? Kvinner har i liten grad vært inkludert i den patriotiske minnekulturen, men betydningen av litteratur og kultur for kvinnelige fanger både på Grini og i kvinneleiren Ravensbrück er godt dokumentert. Motstandsarbeidet ble videreført gjennom foredrag, teater, musikk og litteraturformidling og skulle også mobilisere til innsats for samfunnet som skulle skapes når freden kom. Motstandskvinner som Henriette Bie Lorentzen, Lise Børsum og Annalise Urbye har fortalt om hvordan pakkene de norske fangene fikk motta, ga et overskudd som ytret seg i kulturelle aktiviteter, sang og dikt. I siste fase av krigen ble det opprettet et folkeakademi i Ravensbrück, der Henriette Bie Lorentzen ble valgt som leder for kulturutvalget. Hun foredro om Ibsen og hans kvinneskikkelser, om Nora, Agnes, Solveig og Mor Aase. Medfangen Lise Børsum fortalte senere:

Det var så ubegripelig å sitte oppe i denne mørke hemsen på blokk 7 og oppleve noe annet enn leiren. En forestilling med de beste skuespillere kunne ikke ha gitt oss større glede enn denne lille stunden her.

Børsum fikk selv godt skussmål av sine medfanger. Hun maktet å opprettholde overskudd og humør og trøstet andre med norske folketoner som bidro til å opprettholde håpet. Hun nynnet om kvelden etter at lyset var slukket, og kunne fortelle små historier. Solveig Haugan var forfatter og skuespiller. I Ravensbrück kåserte hun om Nordahl Grieg og Nils Johan Ruud. Skuespiller Sigrid Søyland leste dikt av Wergeland og gjenfortalte Kincks noveller.

«Kvinner har i liten grad vært inkludert i den patriotiske ­minnekulturen»

Krigserfaringene bidro sterkt til litteraturens sentrale posisjon i de første etterkrigsårene. Sang og litteratur hadde også vært samlingspunkt i mange hjem under krigen. Lyrikkens rolle som effektivt redskap i motstandsarbeidet er velkjent, det er også Nordahl Griegs og Arnulf Øverlands posisjon og betydning. Etter krigen utkom lyrikk i imponerende opplag.

«Vår kulturs fremtid», kulturbrevet som var utformet under krigsårene og sendt regjeringen høsten 1945, var utarbeidet av 10 menn fra kulturlivet. De fremmet forslag som skulle legge forholdene til rette for landets kulturarbeidere gjennom offentlige bevilgninger. Ingen kvinner var inkludert.

Men kvinnene hadde lagt egne planer. De ville kvalifisere kvinner til deltakelse i det nye samfunnet og startet både sitt eget tidsskrift, «Kvinnen og tiden», og omfattende studiesirkelvirksomhet allerede i 1945. Her fikk litteraturen en sentral plass.

Når historiske erfaringer benyttes for å fremme kulturens og litteraturens betydning som mental beredskap, er det altså ikke bare blant menn vi finner rollemodeller.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan enkelt registrere deg med

Debatt

Emballasjeforordning

Hvorfor, Eriksen

Miljøminister Andreas Bjelland Eriksen går i Dagsnytt atten 1. juli inn for å innføre EUs nye emballasjeforordning i Norge, men begrunnelsen uteblir. Det er ikke så rart, for det er vanskelig å få øye på gevinstene for drikkeemballasjen. Tvert imot fører forordningen med seg to kostnader: Økt forurensing, for eksempel økte utslipp av CO₂. Og økte kostnader for næringslivet. Vanligvis er det sånn at det er grunner til at vi ønsker å forandre noe. Men Eriksen har hatt lang tid og et helt departement i ryggen for å finne en grunn til å innføre forordningen, uten å få det til.

Fantasi

Ja, endring er mulig!

Arne Johan Vetlesen (24. juni) og Randi Rosenquist (1. juli) tar opp uttrykkene «toget har gått» og «det lar seg ikke gjøre å få tannpastaen tilbake tuben» i utmerkede artikler om skjermbruk i skolen (Vetlesen) og Ullevål sykehus (Rosenquist). Begge munnhellene brukes av folk som er motstandere av endring, og ønsker at verden skal gå sin skjeve gang. At «toget har gått» er en sleip måte å appellere til våre individuelle følelser på når vi kommer litt for sent til stasjonen, men det brukes gjerne på samfunnsnivå der politiske vedtak er gjort og «kan ikke endres». Men tog kan faktisk stoppe dersom ingen har sabotert bremsene. Hvis man oppdager at toget kjører mot et område der det hersker en løpsk skogbrann påtent av døve og blinde helsebyråkrater, eller er på vei mot en bro som er sprengt for eksempel av en amerikansk barnekonge, kan togføreren stoppe toget og via kommunikasjon med togleder gå til den andre enden av toget og kjøre i motsatt retning. Enten til et midlertidig sidespor eller tilbake til stasjonen for å legge nye planer. Eksempelet med tannkremen er mye enklere, man tar utgangspunkt i hvordan tuben er produsert.

Iran

Norma­li­sering av regime­skifte

Klassekampens forsidesak 26. juni («Eksilduellen») er et dobbeltintervju med de to norsk-iranske politikerne Siavash Mobasheri (Rødt) og Mahmoud Farahmand (Høyre). Intervjuet åpnet med spørsmålet om det israelske aggresjonsangrepet mot Iran var rett eller galt. Mobasheri var tydelig at dette var et brudd på folkeretten, mens Farahmand mente det var riktig selv om det var brudd på folkeretten. Fra dette utgangspunktet endrer debatten mellom de to seg til å bli en debatt om regimeskifte i Iran. Mobasheri klarer ikke å stå fast i sin antiimperialistiske diskurs, den blir forskjøvet til å erkjenne at vestlige stormaktsinteresser om regimeskifte er et legitimt moralsk dilemma. En diskurs der regimeskifte regnes som en god handling tross alt, som kan fjerne onde ikke-vestlige regimer ved at vesten med sine gode demokratiske krefter griper inn med makt.