22. nov.
Ultraprosessert Diskusjonen om ultraprosessert mat er i vinden igjen. Det har nylig kommet flere forskningsartikler som konkluderer med at det er en sammenheng mellom ultraprosessert mat og en rekke negative konsekvenser for helsa.
På radioen i går ble det diskutert om Norge burde markere ultraprosesserte matvarer tydeligere. Også de siste årene har jeg sett flere venner iherdig skanne strekkoden på matvarer i appen «Fri for» for å finne ut om forskjellige matvarer de kjøper, er ultraprosessert.
Kanskje høres dette litt arrogant ut, men er det ikke ganske enkelt å skjønne hva som er ultraprosessert mat, og hva som ikke er det? Alt som ikke er ferdigmat, men matvarer som er lite bearbeidet er ikke ultraprosessert. Så enkelt er det, og folk klarer da vel å bruke hodet for å skjønne det, tenker jeg. Utfordringen min med å leve fri for ultraprosessert mat derimot handler om tid og lyst.
I en hektisk arbeidshverdag sliter jeg med å finne motivasjon og tid til å lage middagen fra bunnen av. Så når jeg karrer meg til matbutikken etter jobb en sein ettermiddag, altfor sulten til å tenke klart, så er det for lett å gå til hylla hvor middagen allerede står klar: Det ble Fjordland i dag også.
Lara Rashid