Konsulenten 19. sep.
Sjølberging Det er hektiske ettermiddager hjemme for tiden. Epler bugner, og vi forbereder vinteren.
Vi har kjøpt en maskin som kan lage eplejuice. Det spruter juice veggimellom mens vi prøver å skille de edle dråper fra bunnfall og urenheter med kluter, siler og annet verktøy.
Jeg har kjøpt inn poser som man har i pappvinen for å lagre juicen, og vi har termometer for å sjekke at pasteuriseringen går som den skal. Vi brenner oss på fingrene når vi søler varm juice og krysser fingrene for at vi har klart å holde alt rent nok til at juicen ikke blir dårlig.
Første bestilling var poser tilsvarende 18 liter juice. Kona, som har plukket flere titalls kilo epler fra de felles trærne i borettslaget, ble helt vill i blikket etter første produksjonskveld og mente at her var det bare å kjøpe mer.
I kjelleren står det digre pappesker fulle av epler, og i kjøleskapet er den ene skuffen til grønnsaker helt full av epler. Disse skal lagres gjennom vinteren, hvis det går.
I kjøleskapet er det tomt for oliven.