Fordeling er nøkkelen

Hvert fjerde år legger norske regjeringer fram en perspektivmelding, som inneholder framskrivinger om befolkning og økonomi for de kommende tiårene. Målet er å være forberedt på framtida, slik at staten kan være i forkant med politikken. At det ikke er lett å spå om framtida, viser de siste meldingene tydelig. I Solberg-regjeringens Perspektivmelding fra 2021 er koronapandemien nevnt flere hundre ganger, mens den nesten er fraværende i meldinga finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram i går. Nytt av året er i stedet ord som trygghet, forsvar, krig og sikkerhet, som speiler verdenssituasjonen og stortingsenigheten om å styrke Norges forsvarsevne. Slike planer koster penger og stjeler arbeidskraft fra andre næringer og oppgaver.

Regjeringen har lagt dagens skattesystem til grunn for årets melding. Dessuten ønsker den å verne om og videreutvikle den norske velferdsmodellen. Skal det regnestykket gå opp, må vi i framtida få flere barn og en større andel i arbeidsfør alder inn i arbeidslivet, mener regjeringen. Den setter seg et mål om å øke andelen sysselsatte i aldersgruppa 23–64 år fra dagens 80,5 prosent til 83 prosent i 2035. Det er ingen lett oppgave, og det er et åpent spørsmål hvilke tiltak regjeringen vil sette i gang for å få det til. Et annet alternativ er å øke skattene, eller å kutte i velferden. Vedums talepunkter om at innovasjon vil dempe behovet for ansatte og penger til helse- og omsorgssektoren er enn så lenge fugl på taket.

Det er et gode i en ustabil tid at vi har en regjering som vil videreutvikle velferden og slår fast at dagens sykelønnsordning ligger fast. Det ville sett helt annerledes ut med en regjering av en annen farge. Den nye perspektivmeldingen peker samtidig på store utfordringer for den norske modellen. De som blir født inn i familier med lave inntekter og lav yrkesdeltakelse, følger oftere i foreldrenes fotspor enn det generasjonene før gjorde. Eiere tar ut mer profitt og betaler mindre lønn, særlig i bransjer som transport og bygg. Ulikheten øker. Perspektivmeldingen sier hvor vi er på vei med dagens kurs. Vi kunne likevel ønske oss høyere ambisjoner for om­fordeling fra dagens regjering.

Leder