Et friskt pust i valgkampen

Det ligger mye kraft i sunn fornuft og et enkelt, likefram språk. Det har ikke minst blitt tydelig etter at Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris pekte på den 60-årige Minnesota-guvernøren Tim Walz som sin mulige visepresident. I går talte de to sammen under et valgkamparrangement i Pennsylvania, hvor Walz holdt sin første tale som kandidat til et av USAs fremste embeter. Det var en tale preget av humor, pågangsmot og optimisme, ført i et hverdagslig språk med enkle, effektive bilder. Walz fortalte stolt om progressiv politikk, og ordet han brukte aller mest var «felles». Han snakket om å hjelpe naboer og lokalsamfunn, om felles verdier og om å arbeide for noe større enn seg selv. Konkret handlet det om å bedre livene til Middle America, gjennom å skattlegge de rikeste og bygge opp velferd, skoler og helsetilbud.

I intervjuer har den mangeårige læreren vist at han evner å gjøre politikk praktisk og oversiktlig. «De kaller det sosialisme», sier han med henvisning til Republikanernes svertekampanjer, «men alt vi gjør er å bygge veier og skoler nære folk». Det er klart at den i amerikansk sammenheng progressive politikken han har stått for i Minnesota, vil bli et hovedangrepspunkt for Republikanernes kandidater Donald Trump og J.D. Vance. Det virker ikke som det stresser Walz i stor grad. «Vik aldri unna våre progressive ideer. Én persons sosialisme er å være en god nabo for en annen», sa han på en kampanjevideo for Harris forrige uke. Mest kjent er han for å kalle Trump og Vance weird, altså rare eller merkelige. Det er en observasjon som sitter godt, fordi den, når den først er uttalt, er så intuitivt riktig og kan deles av mange.

Det var nok få som forutså at en 60 år gammel, hvit lærer fra Midtvesten skulle sørge for en ny giv inn i årets president­valgkamp. Slik har det likevel gått. Den internasjonale toppolitikken har så lenge vært dominert av eliteutdanna mangemillionærer at man nesten har glemt at sunn fornuft og politisk vilje er rausere fordelt enn studiepoeng og penger. Tim Walz har i alle fall hvert pustet tiltrengt liv og humør inn i den amerikanske presidentvalgkampen.

Leder