Seigt arbeid

Oslo er rammet av en rekke voldshendelser og ran utført av barn og ungdom. Statistikken for hele landet viser at påtaleavgjørelser der domfelte var under 18 år, økte med nesten 30 prosent i fjor. Det var en nedgang under pandemien, men nå øker tallene igjen. Gutter i alderen 15 til 17 år står bak flertallet av hendelsene, men økningen for gruppa under 15 år er større. Kriminaliteten for 13- og 14-åringer økte i 2023 med hele 38 prosent, aller mest i Oslo. Politidirektoratet og Riksadvokaten melder i sin årsrapport at det også er en markant økning i hensynsløs atferd og skadeverk – ikke minst grov kroppskrenkelse utført av gjenger. Ofte brukes kniv eller andre våpen, slik det skjedde på Aker Brygge natt til lørdag.

Bak disse tallene skjuler det seg en relativt liten gruppe gjengangere. Store deler av økningen i antall ran knyttes til personer som har begått ti eller flere forhold. Sosialt og forebyggende arbeid for å forhindre at ungdom havner på en kriminell løpebane, er svært viktig, men det kreves også umiddelbare tiltak mot gjengvold og de mest aktive kriminelle. De hyperkriminelle står for en tredel av alle påtaleavgjorte forhold. Denne gruppa krever spesiell oppfølging, men politiet har få virkemidler. De kan bare holdes i fire timer – og da er det rett ut på gata igjen.

Det må iverksettes målrettede tiltak overfor de yngste gjengangerne for å hindre ytterligere kriminalitet, beskytte framtidige voldsofre, men ikke minst for å få dem over på et annet spor. Barne­vernet eller andre institusjoner må kunne tilby plasser der målet er å endre destruktive handlingsmønstre knyttet til rus og kriminalitet. Vi fengsler ikke barn i Norge, men samfunnet kan heller ikke leve med at unge som utøver grov vold mot andre gjentatte ganger, får gå fritt omkring. Det må være mulig å holde dem tilbake, bak låste dører, for å kunne gi behandling. Å bekjempe gjengvold og ungdomskriminalitet er et langsiktig arbeid som krever ressurser, år etter år. Panikktiltak som fordamper i den tynne luft når medieoppmerksomheten forsvinner, er til liten hjelp. Dette er seigt, tålmodig arbeid. Det relativt lille antallet unge som går igjen i kriminalitetsstatistikken, må følges tett opp, hvis ikke ser vi dem igjen som gjengledere, mafiabosser og storkriminelle om noen år.

Leder