DebattKjønn

OL i kulturkrig

KNOCKOUT: Den algeriske bokseren Imane Khelif slo italienske Angela Carini etter 46 sekunder. Nå mener noen at hun ikke burde få delta i kvinneklassen. FOTO: John Locher, AP/NTBKNOCKOUT: Den algeriske bokseren Imane Khelif slo italienske Angela Carini etter 46 sekunder. Nå mener noen at hun ikke burde få delta i kvinneklassen. FOTO: John Locher, AP/NTB

En helt sentral del av skremmebildet rundt transpersoner, er ideen om at kvinneidretten kommer til å ødelegges om transpersoner anerkjennes. Allerede uker før de olympiske lekene begynte enkelte miljøer å publisere bilder av kvinnelige utøvere som de mente kunne se litt mandige ut. Man zoomet inn på ansiktene, kikka på hodeform, musklene på armene og konkluderte med at en hel haug av disse kvinnene egentlig var menn. Den amerikanske svømmeren Katie Ledecky ble anklaget for å være mann. Det samme ble rugbyspilleren Ilona Maher.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Metoo

Ingen kvinner?

Artig at Klassekampen, i dekninga av Jørn Eggums inhabilitet i Fellesforbundets behandling av konflikter i avdeling 10 og eventuelle konsekvenser for valget av ny leder i LO, ikke finner en eneste kvinnelig tillitsvalgt til å kommentere saken. Husker dere hva #metoo handler om i redaksjonen?.

Normannerne

Hvem eide Rollo?

Det er hyggelig at Truls Øhra vil gjøre normannerne til norske og keiser Fredrik 2. til nordmann i Klassekampen 23. april. Men historisk er det ikke spesielt velfundert, og jeg er helt på linje med Leiv Olsen i hans kritikk 25. april. Heller ikke Øhras gjengivelse av et utvalg normanniske krøniker fra Sør-Italia 28.

Sv

Freds­par­tiet som vek unna

I løpet av de siste tre årene er SVs freds- og sikkerhetspolitikk endret på grunnleggende punkter. Russlands angrep på Ukraina førte til at SV forlot sin gamle linje med å motsette seg at Norge skulle gi våpenstøtte til land i krig, og sluttet seg til stadig økende krigsbevilgninger til Ukraina. Landsmøtet i 2023 vedtok (mot 92 stemmer) å stryke punktet om Norge ut av Nato. I 2024 inngikk SV i det store forsvarsforliket om å bruke 611 milliarder kroner mer på et fullt Nato-integrert forsvar de neste tolv årene. Til tross for at SVs ledelse i 2023 sa at kritikken av Nato var uforandret, har landsmøtet i 2025 strøket all kritikk av Nato, bortsett fra ett punkt (atomstrategien). SV framstår nå med en sikkerhetspolitikk som ligger tett opp til Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene. Følgelig mangler Stortinget i dag en utenrikspolitisk opposisjon.