Jostein Gripsrud har delt denne artikkelen med deg.

Jostein har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Thomas Seltzer tror Kamala Harris vinner. Men han ser én måte seieren kan rotes bort på.

– Åpner han kjeften, kommer det noe dritt ut, sier Seltzer om Trump

Vær så god: Thomas Seltzer sendte disse bildene fra ferie i Portugal. Foto: Privat

– Det har gått fra krise til hurra­stemning i Det demokratiske partiet etter at Joe Biden trakk seg. Er du overrasket?

– Nei. Tallene har lenge vist at alle som ikke heter Joe Biden, til og med ganske venstrevridde demokrater, gjør det bra nedover på stemmesedlene og i spørreundersøkelser. Mainstream-media slikker sårene sine etter Trump i 2016. Man strekker seg ekstra langt for å ikke undervurdere ham, men tallenes tale er klar: I presidentvalget i 2020 og i mellomvalgene i 2018 og 2022 viste folket at de ikke vil ha Maga («Make America Great Again») – og at de ikke vil ha Trump. Samtlige kandidater Trump har støttet i disse valgene, har gjort det dårlig. Det er lett å la seg rive med av de republikanske folkemøtene og Trumps «content», men det er ikke USA. De utgjør 20–30 prosent av velgerne. Jeg har visst lenge at hvis man får bytta ut Biden, så kan dette bli home free for Demokratene.

– Men Trump leder fortsatt over Harris på målingene.

– Ja, men ikke mye. Hun leder i fire av seks vippestater. Hun er ikke min favoritt. Jeg ville hatt Gretchen Whitmer, guvernør i Michigan. Hun er progressiv, pragmatisk og populær også blant en del republikanere. Uansett har Harris gjort det overraskende bra. Jeg ser at bettingselskapene nå har snudd i hennes favør etter den katastrofale jobben Trump gjorde på samlingen for svarte journalister. Han er, som vanlig, sin egen verste fiende. Åpner han kjeften, kommer det noe dritt ut. Basen hans synes det er kult, alle andre synes ikke det.

– Du mener altså at nå som Biden er byttet ut, er valget så godt som sikret for Demokratene?

– Det kommer an på. Dersom Kamala kjører en populistisk og inkluderende kampanje, er det en nobrainer. Men blir det for mye fokus på black girl power og sånt, risikerer de å rote seg bort.

– Høyresida er opptatt av å stemple Kamala Harris som teit, svak og venstrevridd. Hun har rar latter, danser teit, og har fått det noe slappe «Crazy Kamala» som kallenavn av Trump. Hva er ditt inntrykk av henne?

– Hun er jo en tørr kjeks. Men altså, skal man begynne med sånne personting som at man danser teit så … Donald Trump er en freak. Han har veldig feminine trekk. Bitte små hender. Snakker feminint. Heftig overvektig. Og så kommer han drassende med J.D. Vance, som bruker eyeliner. Det republikanske partiet er jo verdens største samling av skaphomofile. Det er noe med den «weirdnessen» … Og så ser jeg at høyrekommentariatet i Norge tar feil som vanlig.

– Hva sikter du til?

– De mener at Kamala Harris er så venstreradikal, men ser du på de store verdimålingene i USA, er det Republikanerne som er i fullstendig utakt med folk flest. Spesielt på økonomisk politikk er de helt ute. Det demokratiske partiet er en kynisk maktorganisasjon, men de vil i hvert fall ikke gjøre det vanskeligere for velgere å komme til stemmeurnene, som Republikanerne.

– Hvem bør Harris velge som visepresidentkandidat?

– Jeg ønsker Gretchen der òg, jeg. Men det blir vel sannsynligvis Josh Shapiro, guvernøren i Pennsylvania. Han er for øvrig jødisk, så det skal i så fall bli interessant å se amerikansk høyreside fyre opp den tradisjonelle antisemittismen sin.

– Du er veldig kritisk til Trumps visepresidentkandidat, James «J.D.» Vance, som …

– Jeg er ikke kritisk. Jeg vil at de skal ha ham, for han kommer til å koste Trump veldig mange stemmer.

– Nettopp. Hvorfor?

– Han vant senatsvalget i Ohio fordi han fikk kjørt millioner av dollar inn på konto fra Peter Thiel (Paypal-gründer og mangemilliardær, journ.anm.). Hele appellen til Vance har vært å kunne forklare hvit fattigdom til kystliberale og tradisjonelle konservative på en måte som bekrefter deres syn på hvit fattigdom i USA: at den primært er selvforskyldt og handler om dårlig kultur og dårlig karakter. At han brandes som en som krøp rett opp fra en kullgruve i Kentucky og inn på Yale, er bullshit. Han har vokst opp i et hjem med tilsvarende fem gjennomsnittlige årsinntekter. Jeg tar rusproblemet til mora hans på alvor, det er ikke noe å tulle med, men likevel nærmest standard i dagens USA. Dette er kort sagt en fyr som har gått fra «ganske rich» til «ekte rich» – ikke fra rags to riches.

– Tror du det er en sjanse for at Trump dropper ham?

– Ja, det skal man nok ikke utelukke. Jeg tror det var hybris. Trump hadde en 150-åring som motkandidat og var nettopp forsøkt drept. I tillegg er jo Trump blakk og ser på Silicon Valley-folka som veldig interessante samarbeidspartnere. J.D. Vance representerer ikke hillbillies. Han er en outrert høyreradikaler som representerer Silicon Valley. Og målingene viser at han er historisk upopulær.

– Vance og flere andre på høyresida har sagt at det var retorikken til Demokratene som førte til attentatforsøket på Trump, der man hele tida stempler Trump som farlig og en trussel mot demokratiet. Har de et poeng?

– Hahaha. Nei. Det er utallige eksempler på ganger Trump har oppfordret til vold mot meningsmotstandere. Det er Det republikanske partiet på sitt morsomste, når de skal leke moralsk forarget.

– Men overdrives faren ved Trump litt også? Noen snakker jo som om han nærmest skal avskaffe demokratiet på dagen.

– Nei, jeg synes ikke det overdrives. Amerikansk høyreside har i århundrer vært dypt imot representativt demokrati. Det var jo til og med en krig om dette mellom 1861 og 1865. Altså: Det er masse ok republikanere som ikke er rasister og ikke vil ha tilbake slaveriet. Men det er – dessverre – umulig å skille mellom plantasjeeiernes ideologi og amerikansk konservatisme.

– Du nevnte venturekapitalisten Peter Thiel, som har finansiert J.D. Vance, og er en uttalt skeptiker til demokratiet. Er vi vitne til framveksten av en mektig antidemokratisk fløy i det republikanske partiet?

– Ja. Thiel er per definisjon fascist, og jeg bruker ikke det ordet løst. En av kompisene hans, Marc Andreessen, ga i fjor ut «Techno-Optimist Manifesto», med blant annet Filipo Marinetti, en av grunnleggerne av italiensk fascisme, på takkelista. Dette er folk som vil ha bort demokratiet.

– Elon Musk, da, hva skjer med ham? En gang uttalt demokrat, nå en av Det republikanske partiets største donorer.

– Du må huske på at ingen har fått så mye penger av den amerikanske skattebetaleren som disse såkalte libertarianerne. Elon Musk har vokst opp med en far som drev gruvedrift under apartheid i Sør-Afrika. Faren til Peter Thiel er tyskamerikaner, men drev jaggu også med gruvedrift under apartheid i Sør-Afrika. De er vokst opp med et verdensbilde der en liten del av befolkningen slapper av med en cocktail i solnedgangen, mens en annen gruppe jobber i gruvene med å grave ut diamanter til dem. Hvis du vil vite hvordan Thiel og Musk ser på folk flest, så googler du bare «black mine workers South Africa». De vil ha mindre regulering av kunstig intelligens og annen teknologi, lavere skatter og mer makt i det militær-industrielle maskineriet. Hvis du tror de vil gruvearbeiderne i Kentucky noe godt, så tar du grundig feil.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!