Stine Linnerud Jespersen har delt denne artikkelen med deg.

Stine har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Hvorfor tar ikke Støre-regjeringen lederskap når det gjelder å skape et reelt press på Israel?

Norge medvirker til folkemord

Krever handling: Norges støtte til Israels politiske vold truer vårt demokrati, mener kronikkforfatterne. Her: En demonstrasjon for Gaza og mot norsk utenrikspolitikk i februar. Foto: Ole Berg Rusten, NTB

FNs høyeste domstol, International Court of Justice (ICJ), har slått fast at okkupasjonen av Palestina er i strid med folkeretten. Mens Norge har omtalt de israelske bosettingene som ulovlige, har vi fortsatt å støtte Israels brudd på folkeretten gjennom investeringer fra Statens Pensjonsfond Utland (SPU). At Norge ikke arbeider for å avslutte denne støtten gjør oss medskyldige i politisk vold mot palestinere – og nå også i krigsforbrytelser og folkemord.

Vi er del av et aktivistmiljø som flere ganger har satt fredelig teltleir og blokade mot Stortinget, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet. Vi har blitt arrestert en rekke ganger for sivil ulydighet, og er forferdet over at Støre-regjeringen ikke tar lederskap når det gjelder å skape et reelt press på Israel.

Til det har statsminister Jonas Gahr Støre mange ubrukte verktøy. Han kan selge aksjene i selskap som bidrar til å konsolidere okkupasjonen. Fjerde Genèvekonvensjon sier at det er ulovlig for en okkupasjonsmakt å flytte egen sivilbefolkning inn på okkupert område, men Israel har flyttet 700.000 sivile israelere inn i ulovlige bosettinger i Palestina. Norge har gjennom SPU investert 140 milliarder kroner i selskap som forsterker disse koloniene. Etikkrådet tar feil når de hevder at okkupasjonsretten tillater å drifte bosettingene.

Første tilleggsprotokoll til Genèvekonvensjone er både et verktøy Støre kan bruke, og en plikt han har til å gjøre alt rimelig for å stoppe folkerettsbrudd. Å trekke seg ut av selskap som tjener penger på israelske bosettinger er et minstemål. I denne alvorlige situasjonen peker Støre på Etikkrådet og hevder at SPU-reglene betyr at Finansministeren ikke kan gjøre noe. Etikkrådet hevder på sin side at terskelen for eksklusjon er høy og at de ikke kan gjøre noe. Sentralbanksjef Bache og oljefondssjef Tangen er uengasjerte selv om porteføljen er styrt av dem.

Et annet verktøy Støre kan bruke er å selge aksjene i selskap som bevæpner det ICJ har kalt et plausibelt folkemord. Å ha 52 milliarder kroner plassert i våpenselskap som selger våpen til Israel nå, er et brudd på Folkemordskonvensjonen. Etter ICJ sin kjennelse av 26. januar burde Norges Bank rutinemessig gjort nedsalg i selskap som selger våpen til Israel. Regjeringen har vist lite engasjement for å sikre en håndtering som vil legge press på våpenselskapene til å droppe leveranser til folkemordet.

Regjeringen kunne også innført sluttbrukererklæring for salg av militært materiell. Norge kontrollerer Nammo og Kongsberggruppen, men viser liten vilje til å ta i bruk denne mekanismen for å unngå å bidra til illegitim voldsbruk. Sivilsamfunnet har bedt om dette lenge, men Stortingsflertallet stoler blindt på våre allierte. Når for eksempel USA, Storbritannia og Tyskland åpenbart bidrar til å bevæpne Israel, er det høyst nødvendig å ta i bruk dette verktøyet.

I tillegg til differensiering mellom lovlige og ulovlige transaksjoner for å unngå delaktighet i brudd på folkeretten, har vi plikt til å sanksjonere land som systematisk bryter folkeretten. Israels straffrihet gjennom mange tiår er et uttrykk for doble standarder og gir grunnlaget for den galskapen vi ser nå. Norge blir raskt med på sanksjoner mot for eksempel Russland og Iran, men tar ingen initiativ mot Israel. Er mangelen på norsk prinsippfasthet her knyttet til at USA beskytter Israel?

Vi er glade for at Norge anerkjenner Palestina og støtter Unrwa når våre allierte svikter. Det var på høy tid at regjeringen frarådet mot handel og investeringer i israelske bosettinger i vår, og det er viktig at Norge snakker sant om Israels brudd på folkeretten, men det er det minste vi kan forvente. Frarådingen må iverksettes av Norges Bank og regjeringen. Anerkjennelsen må følges opp med politikk som gjør det mulig for Palestina å hevde sin suverenitet. Vi kommer ikke utenom sanksjoner mot Israel når vi ønsker en rettferdig fredsløsning.

Norges indirekte støtte til Israels politiske vold truer vårt demokrati. Dobbeltstandarder undergraver de internasjonale lovene som vi er så avhengige av. Norge må ta lederskap, sammen med en allianse av land som setter folkeretten høyt. USA er ikke en god alliert når de bevæpner folkemord og beskytter land som begår krigsforbrytelser. Vi krever reelt press på Israel gjennom differensiering og sanksjoner.

De etiske retningslinjene for Oljefondet sier at vi ikke kan investere i selskap som selger våpen til stater som benytter dem i strid med krigens regler, eller i selskap som er involvert i brudd på etiske normer. Når selskap i SPU-porteføljen medvirker til okkupasjon og folkemord utgjør det systematiske, alvorlige og grove brudd på internasjonale normer, som er de begrepene som brukes i de etiske retningslinjene.

Vi vil trappe opp blokader utenfor maktsentre i Oslo. Vi oppfordrer alle til å finne fram kjetting og telt og bli med å forstyrre de som direkte og indirekte støtter folkemord, krigsforbrytelser og apartheid. Vi ønsker å stadig minne Jonas Gahr Støre på at han og den norske regjeringen medvirker til okkupasjon og folkemord.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!