Den første i rekken

Søndag kveld kunngjorde president Joe Biden på X at han trekker seg fra det amerikanske presidentvalget. Budskapet var tydelig: Gjennom de siste tre og et halvt årene har USA gjort store framskritt. Historiske investeringer i infrastruktur, tiltak for å sikre billigere legemidler til pensjonister og den mest omfattende loven om våpenkontroll på nesten 30 år, var noen av seirene han trakk fram. Biden har i samme periode lykkes med å få partene i Washington til å snakke sammen igjen og har gjenoppbygget USAs forhold til mange av sine allierte etter fire år med kaos under Donald Trump.

Nettopp Bidens lange erfaring som folkevalgt – han ble først valgt inn i Senatet i 1972 – og hans evne til å finne kompromisser har vært hans fremste styrker i embetet. Selv om det står respekt av avgjørelsen, mener nok mange demokrater at det skjer på overtid. Aldri før har en presidentkandidat trukket seg så kort tid før valget. Da nyheten kom for en dag, var også Republikanerne raskt ute med å varsle at de vil utfordre avgjørelsen juridisk. Deres valgkampanje bygger tross alt på å bekjempe Joe Biden. Desto viktigere er det derfor for Demokratene å hurtig finne en ny kandidat å samle seg bak. Visepresident Kamala Harris framstår for mange som et åpenbart valg. Hun har også støtta til Biden og flere høytstående demokrater. Styrken ligger i at hun kan mobilisere de unge, kvinner og velgere med minoritetsbakgrunn – velgergrupper Demokratene er avhengige av for å vinne valget. Flere eksperter trekker fram abortsaken som et av Harris’ sterkeste kort. Spørsmålet er om hun har populariteten og evnen til å vinne de avgjørende vippestatene i Midtvesten og rustbeltet.

«Du kan godt være den første, men pass på at du ikke blir den siste», er et slagord Harris ofte trakk fram i sin presidentkampanje i 2019. Hun har allerede brutt en rekke barrierer i sin politiske karriere: første kvinnelige og svarte statsadvokat i San Francisco, første senator med indisk bakgrunn og USAs første kvinnelige visepresident. I kampen om nye velgere kan dette være et godt narrativ å bygge videre på.

Leder