Arne Viste har delt denne artikkelen med deg.

Arne Viste har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Skatteetaten har vedtatt å betale tilbake 11,4 millioner kroner til papirløse som feilaktig har betalt inn trygdeavgift. For lite, mener aktivist Arne Viste.

Papirløse får tilbake millioner

Standhaftig: I en ny podkast forteller Arne Viste om sitt engasjement for at papirløse flyktninger skal få jobbe. Han mener mange av dem er utsatt for lønnstyveri fra staten. Foto: Marie von Krogh

Et ukjent antall flyktninger til Norge har betalt inn store beløp til folketrygda uten å være medlemmer der.

Én av dem er Bizualem Beza. Etter flere års kamp mottok han nylig 290.000 kroner fra Skatteetaten pluss 40.000 i renteinntekter for feilaktig innbetalt trygdeavgift. Han er glad for endelig å få pengene tilbake, men hadde forventet en større sum i renteinntekter, siden innbetalingene han gjorde til staten, skjedde for lenge siden – fra 2002 til 2011.

Skatteetaten har beregnet renter fra det innbetalingen fant sted, men ikke renters rente, får Klassekampen opplyst i en e-post.

Sakene gis prioritet

Klassekampen skrev først om Beza og trygdeavgiftsfeilen i 2018. Siden den gang har 200 fremmet krav. De aller fleste er representert av aktivist Arne Viste, daglig leder av Plog2.

Klassekampen har hentet inn ferske tall fra Skatteetaten over hvor mange som har fått pengekravene sine innfridd. De opplyser å ha mottatt:

  • 200 krav om tilbakebetaling.
  • 93 av disse er ferdigbehandlet.
  • Totalt har de til nå fattet vedtak om å refundere 11,375 millioner kroner.

Sakene gis prioritet, ifølge Skatteetaten.

Ble fratatt skattekortet

I 2011 var Beza talsperson for en gruppe etiopiere uten lovlig opphold i Norge som sultestreiket i domkirka i Oslo. De protesterte mot at de ikke lenger kunne jobbe i Norge. Skatteetaten sluttet i januar 2011 med å utstede skattekort til dem, og mange arbeidsgivere sa opp de papirløse arbeidstakerne da de ble klar over at de var her ulovlig.

Beza var en av mange som mistet inntekten over natta. Han hadde boliglån og en nyfødt baby. Selv om han i over ni år hadde betalt over én million til Skatteetaten – 8 prosent av den skattbare inntekten var trygdeavgift – fikk han verken foreldrepenger eller arbeidsledighetstrygd.

Først i 2018 ble han klar over feilen. Han tok kontakt med organisasjonen for papirløse flyktninger Mennesker i Limbo og aktivisten Arne Viste og begynte arbeidet med å få tilbake pengene.

Kan omfatte 3000

Arne Viste er kjent for å gi arbeid til papirløse flyktninger gjennom bemanningsbyrået Plog AS. I 2019 dømte Oslo tingrett ham til ett års betinget fengsel for mindre deler av virksomheten.

I podkasten «Plogmannen» som ble lansert i juni, forteller han om sitt engasjement og sitt nye firma Plog2. En rettferdig skattebehandling for de papirløse flyktningene er noe av det han prioriterer høyt framover.

Han viser til anslag fra Norsk organisasjon for asylsøkere fra 2011 og regner med at minst 3000 personer kan ha blitt lignet feil.

– Det er en skandale at Skatteetaten ikke ville informere de 3000 ofrene som er uvitende om feilen, sier han.

Han hevder at Skatteetaten har slettet aktive skattytere fra skattemanntallet, og at disse har blitt trukket 50 prosent skatt, som er blitt satt på en konto for herreløse penger.

– Det er en skandale. Jeg kaller det lønnstyveri og en dekkoperasjon for trygdeavgiftsfeilen, sier han.

Mangler oversikt

«Skatteetaten beregner trygdeavgift for alle personer som ikke selv opplyser til oss at de ikke er medlem av folketrygda», skriver seksjonssjef i Skatteetaten Lene Marie Ringså i en e-post.

Hun skriver videre at det ikke er riktig at Skatteetaten har oversikt over hvilke personer som til enhver tid ikke er medlem av folketrygda.

«Skatteetaten har derfor ingen mulighet til å på eget initiativ frita personer fra å betale trygdeavgift. Påstanden er gjentatt mange ganger i medieutspill, men den er altså feilaktig. Påstander om lønnstyveri og en dekkoperasjon medfører heller ikke riktighet.»

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!