Livsviktig

I Oslo er det nå ni boliger til salgs på Finn med privat svømmebasseng. Samtidig er kun to offentlige Oslobad åpne – utebadet i Frognerparken og Manglerud bad. Sistnevnte har vært nødt til å redusere åpningstidene fordi for mange besøkende gjør at de må rense anlegget oftere, og tirsdag denne ukameldte Aftenposten at kun 5 prosent av fjerdeklassingene i bydel Stovner klarte kompetansemålet i svømming. I Nordre Aker, på motsatt side av byen, var andelen 88 prosent. Skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) sier hun vil gå i dialog med rektorer i Oslo øst om gode tiltak. Én rektor peker på foreldrene når hun skal forklare de manglende svømmeferdighetene: De er redde for vann, har dårlig økonomi og mangler kultur for å svømme.

Svømming er den eneste formen for idrett du kan dø av dersom du ikke mestrer den. Å «gå i dialog» og skyve foreldre foran seg er å fraskrive seg ansvar. Dessverre er det typisk for hvordan beslutningstakere forholder seg til norske barn som ikke kan svømme. I praksis er ansvaret for svømmeopplæringen allerede privatisert til tross for regjeringens nullvisjon for drukning. Kompetansemålet for svømming på 4. trinn er fastsatt uten at det følger et minimumskrav om antall svømmetimer.

Svømmeforbundet anbefaler minimum 40 timer i løpet av småtrinnet for at en elev skal bli svømmedyktig. I Oslo er antall obligatoriske svømmetimer de fire første årene 20. Et flertall på 53 prosent av norske lærere mener det ikke er realistisk å nå kompetansemålet, ifølge en undersøkelse fra organisasjonen Flyte fra 2021. Den viser også at nordmenn (også voksne) svømmer dårligst i Norden. 70 prosent av de norske 10-åringene som kan svømme, har lært det av foreldrene sine. 51 prosent lærte det på badeferie.

Badeferie i Syden er ikke for alle. I dyrtida er voksenbilletten på 165 kroner i Oslobadene også en stor barriere for mange. Snart skal nytt Tøyenbad stå klart. I 2026 åpner Stovnerbadet. Disse må ikke bli badeland for dem som allerede har god råd, men inngå i en større svømmesatsing for østkanten. Antall svømmetimer i skolen må opp, og kommunen må sikre lavterskel svømmeopplæring for både barn og voksne.

Leder