Uheldig omkamp

Kun måneder etter at vi trodde siste ord var sagt i en svært betent sak, ser vi starten på det som kan bli en ny Fosen-sak, bokstavelig talt. Nordic Wind og Eneo er i gang med planer om nye vindkraftverk i Sør-Fosen reinbeitedistrikt. «Nå er vi fritt vilt på nytt», sier reinbeitedistriktets leder Leif Arne Jåma til NRK.

I oktober 2021 fastsloHøyesterett at turbinene på Fosen er ulovlige og krenker reindriftas menneskerettigheter. Det tok over to og et halvt år før regjeringen fikk laget en avtale med reindrifta: Familiene er lovet erstatningsbeite innen tre vintre og vetorett over hva som skal skje med turbinene etter at konsesjonstida går ut etter 25 år. I mai sendte regjeringen et brev til alle kommunene på Fosen hvor de ba om at reindrifta får ro og forutsigbarhet. Nå skjer det motsatte.

Nå planlegges det fornye vindturbiner like i nærheten, i samme reinbeitedistrikt. Vindkraftselskapene henvender seg til nabokommune til vindkraftverkene som allerede er dømt ulovlige av høyesterett. Reindrifta og Sametinget skal konsulteres, men kommunene har makta. Både Inderøy og Indre Fosen kommune har åpnet for at Nordic Wind og Aneo kan undersøke om det fins områder som egner seg til vindkraft. Selskapene har også hatt møter med grunneiere. «Det gir et umenneskelig press på oss og vender folk mot oss», sier Jåma til NRK. Det setter også arbeidet for å bygge ny fornybar kraft i et uheldig lys. Om selskaper, grunneiere og lokale myndigheter fristes til en ny Fosen-sak, settes legitimiteten i kraftpolitikken i fare. Hvordan skal man kunne bygge fornybar vindkraft om det nok en gang gjøres ved å kjøre over natur- og urfolksinteresser?

Fosen-saken har ledet til gjentatte demonstrasjoner. Det har vært tungt for familiene som har kjempet gjennom et tiår med rettsprosesser, og for vår alles rettsforståelse, når urett bare får fortsette selv etter en høyesterettsdom. Ennå er ingenting formelt vedtatt i saken. Vi vil advare mot å gå videre med planene om å bygge nye vindkraftanlegg i reinbeitedistriktet på Fosen.

Leder