Rasistiske Trump-troper

Ja, Joe Biden leverte ikke noen strålende oppvisning i CNN-debatten med Donald Trump natt til fredag. Han snakket lavt, har stiv mimikk, forklarte ting kronglete og falt ut et par ganger. Presidenten holdt likevel stort sett tråden. Hans opptreden kom ikke som noen overraskelse på dem som har fulgt hans taler og offentlige virke de siste årene. I debatten møtte han en relativt dempet Trump, som likevel fikk hamret inn de viktigste talepunktene. Hans hovedsak var innvandring, som han tok opp uansett hvilket tema programlederne lanserte. Én ting er den delvis legitime kritikken av grensekontrollen mot Mexico, men Trump har i tillegg et helt repertoar av rasistiske troper han sprer om seg med. Biden har angivelig åpnet grensene for forbrytere og psykisk syke som strømmer til USA, der de dreper, voldtar og tar arbeid fra amerikanere. I tillegg bor de på luksushotell! Det er også ødeleggende for debatten at en politiker får spre om seg med konspirasjonsteorier, som at Biden er kjøpt og betalt av Kina, uten at noen følger opp og krever dokumentasjon.

Trump hadde få løfter å komme med, annet enn at han vil kutte skattene for de rikeste. Men én ting var han helt klar på: Den helhjertede støtta til Ukraina ville bortfalle. Hans mest tydelige løfte var at han ville få slutt på krigen umiddelbart etter at han blir valgt. Det lå i lufta at han var åpen for å gi Putin det han krever for å avslutte krigen.

Biden var god i flere replikkvekslinger, blant annet om sammenstøtene i Charlottesville, men klarte ikke å utnytte de gode resultatene i amerikansk økonomi og de lave arbeidsledighetstallene til å hamre inn et offensivt budskap. Den store oppmerksomheten om hans høye alder etter debatten kan tyde på at strateger i Det demokratiske partiet nå er blitt overbevist om at han bør byttes ut før valgkampen tar til for alvor. Det snakkes om flere kandidater, blant annet Gavin Newsom, som er guvernør i California. Å lansere en ny kandidat helt i innspurten er et sjansespill som kan bli fatalt og sikre Trump seieren, men det kan også gi Demokratene økt oppmerksomhet og vitalitet som kan være den ekstra «boosten» som trengs for å vinne.

Leder