Norsk Tjenestemannslag har delt denne artikkelen med deg.

Norsk har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Det er opprørs­stemning i deler av LO etter at styret i LO Stat valgte å ikke gå til streik, på tross av massivt neiflertall i uravstemning.

Varsler intern oppvask i LO

Ser rødt: NTL-leder Kjersti Barsok mener LO Stats styre har satt medlemsdemokratiet til side. Foto: Fartein Rudjord

Hele 76,3 prosent av de som stemte i uravstemningen blant LO Stats medlemmer om årets lønnsoppgjør stemte nei til avtaleutkastet. Men LO Stat er ikke i streik, siden styret valgte å sende oppgjøret til frivillig lønnsnemnd. Det har falt mange medlemmer tungt for brystet, særlig i Norsk Tjenestemannslag (NTL), det største forbundet i LO Stat.

– 68,2 prosent av medlemmene har deltatt i avstemningen, så dette var en bindende avstemning. Ut fra det resultatet vi fikk, mener vi at det er helt innlysende at det skulle blitt streik. Det var også det medlemmene våre var forberedt på da de stemte nei, sier NTL-leder Kjersti Barsok til Klassekampen.

Nå er det klart at det får et etterspill:

– Vi regner med at det blir noen debatter om LO Stats vedtekter på representantskapet deres i november.

Mye misnøye

I en kommentar tirsdag skrev Klassekampen at uravstemningen ikke hadde blitt ansett som bindende, på grunn av en regeltolkning om at mer enn to tredjedeler av medlemmene måtte ha stemt for et gitt utfall for at det skulle være bindende. Det bygde på feil informasjon. Avstemningen ble ansett av styret i LO Stat for å være bindende, men styret mente at å be om frivillig nemnd var en måte å følge opp medlemmenes nei til avtaleutkastet. Frivillig lønnsnemnd betyr at det er Rikslønnsnemnda som bestemmer utfallet av lønnsoppgjøret, på samme vis som om det hadde vært streik og regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

På LO Stats side på Facebook haglet det med svært kritiske kommentarer etter styrets avgjørelse. Flere ga uttrykk for at de ville vurdere medlemskapet.

Styret i LO Stat er sammensatt av representanter for LO-forbundene som har medlemmer i staten.

NTL skrev i en pressemelding etter avgjørelsen at de mener at «medlemsdemokratiet settes til side. Vi kan selvfølgelig ikke gå inn i et nytt hovedoppgjør i samme situasjon.»

På spørsmål om hva det vil bety i praksis sier Barsok:

– NTL er det forbundet i LO Stat med desidert flest medlemmer i staten, og vi kan ikke risikere å bli nedstemt på denne måten igjen. Det vil vi gjøre noe med. Det er mange måter å endre det på, og en av dem er å endre sammensetningen i utvalgene i LO Stat. Det vil i så fall skje på LO Stats representantskap i november.

Uenige med NTL

Sosialarbeiderforbundet FO var også med på uravstemningen og fikk ja-flertall blant medlemmene. FO-leder Marianne Solberg er ikke med på NTLs påstand om at den manglende streiken er brudd på medlemsdemokratiet.

– Vi deler absolutt ikke NTLs beskrivelse av situasjonen. Vi lyttet til uravstemminga, medlemmene var tydelige på at avtalen var for dårlig, så den er forkastet, sier hun til Klassekampen.

Hun viser til at det allerede hadde vært streik blant Unio og Akademikernes medlemmer, som endte med tvungen lønnsnemnd.

– Det var ikke riktig av oss å ta medlemmer ut i en tredje streik i staten med alle omkostningene det fører med seg, både reint økonomisk og for medlemmene. Da skal vi ha skikkelig tro på at streiken vil føre fram. Det mente vi ikke var sannsynlig nå.

– Tror du det var dette medlemmene så for seg da de stemte i uravstemningen?

– Det er vanskelig for meg å vite hva de har tenkt. Det var vårt ansvar i LO Stats styre å vurdere prosessen. Vi har tatt overordna hensyn og gjort en vurdering av hva vi kunne få ut av en streik. Det handler også om hvordan man tenker rundt streikevåpenet. Vi skal bruke det med forsiktighet, når vi tror vi kan streike oss til en forbedring.

– Kan dette få konsekvenser innad i LO Stat?

– Jeg tenker at vi har respekt for at vi falt ned på ulike vurderinger. Det må vi tåle, at vi ikke alltid ser ting på samme måte. Så håper jeg at uansett utgangspunkt må alle tenke at oppdraget er å være konstruktive og bruke fellesskapet til det beste.

NTL gir ikke opp

Det sentrale stridsspørsmålet i oppgjøret var hvordan pengene skal fordeles. NTL har ønsket en større grad av sentralt avtalte lønnstillegg enn det som lå i avtaleutkastet.

Kjersti Barsok sier kampen vil fortsette uavhengig av nemndbehandlingen av oppgjøret.

– Arbeidet med å sikre lønnsutvikling til alle går aldri over, uansett hvordan den framtidige tariffavtalen i staten blir seende ut. Slik pengene har blitt fordelt i staten de siste årene er også de lokale forhandlingene en viktig kamparena for lønnspolitikken. Vi forventer også at de lokale arbeidsgiverne tar ansvar for de ansattes lønnsutvikling, sier hun.

Leder i LO Stat Egil André Aas ønsket ikke å kommentere striden tirsdag.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!