Akkurat nå

I søvne

I natt fikk jeg ikke sove. Etter å ha prøvd diverse triks – lese, stå opp og gjøre noe kjedelig (jeg brettet klær), telle til hundre, «the military method» (en avspenningsøvelse hvor du kroppsdel for kroppsdel lar deg synke ned i madrassen; amerikanske soldater sverger visstnok til denne) – ble jeg liggende og stirre i taket og tenke på diverse tilfeldige greier som dukket opp. Av alle personer jeg har møtt, tenkte jeg på Helene, ei jeg delte rom med på en studietur i skogen for rundt femten år siden. Midt på natta den gangen våknet jeg av at hun klatret ned fra overkøya, stilte seg framfor meg og nynnet. Neste natt, da uten å vekke meg, hadde hun subbet rundt i korridoren og banket hardt på dørene til de andre rommene. Ved frokost neste morgen ble Helene konfrontert med sitt søvngjengeri. Hun hadde tross alt vekket flere av oss, og noen var blitt redde av disse voldsomme kakkene på døra midt på natta, men Helene virket først og fremst lettet over at hun ikke hadde beveget seg ut av hytta. Bare noen uker før studieturen hadde hun overnattet hos foreldrene sine. Mora hadde våknet av lyder i oppkjørselen, og der satt Helene i foreldrenes bil, med motoren i gang og henda på rattet. Nå, fortalte hun, hadde hun fått plass på en søvnklinikk hvor de ved hjelp av elektroder festet til hodet hennes og overvåkningskamera skulle prøve å finne svar på hennes nattlige aktiviteter. Det neste jeg tenkte på var hvorfor jeg tenkte på denne søvngjengeren fra min fortid. Vi ble aldri venner utafor studiene (hvorfor ble vi ikke det?). Jeg lurte på om hun noen gang tenker på meg, og på hva det har blitt av henne. Går hun fortsatt i søvne? Slik gikk timene. Nok en gang sto jeg opp. Jeg spiste en vaffel fra gårsdagen, la meg i senga og leste, lukket øynene, kjente meg mer våken enn noen gang. Rundt klokka fire begynte fuglene å synge. Jeg tok en ullgenser på og satte meg på balkongen, bestemte meg for å døgne.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Akkurat nå

Algo

Tenk deg hvis du hadde en samboer som gradvis helt sluttet å snakke med deg. Hvor frustrerende det ville vært. Du blir langt mer opptatt av kroppsspråket. Lese humør og stemning ut fra om samboeren smiler eller ser skuffet ut. Så forsvinner all mimikk fra samboerens ansikt, du klarer ikke lenger lese noe av ansiktsuttrykk, holdning eller væremåte. Du blir desperat, du er nødt til å se etter selv de minste variasjoner for hint til hva samboeren din tenker og ønsker. Står hun et sekund lenger foran kjøleskapet enn vanlig? Lukker han døren litt hardere enn han pleier? Sånn jobber algoritmene i livet mitt.

Du og De & vi to

Vi har det greit i Norge. Da tenker jeg verken på velferdsstat eller oljeinntekter, men på det lille ordet du. Her på bjerget sier vi du til alle, uavhengig om du snakker med sjefen eller bestemor. Enkelt, sosialdemokratisk og greit. Slik er det ikke overalt. På kontinentet holder man fortsatt fast på gamle tiltaleformer. Der kan det ta årevis å bli dus: Angela Merkel sier visstnok fortsatt «De» til sekretæren sin, etter over 20 år.

Helge-odyssé II

Jeg starter der jeg slapp i går. Det er enda en del igjen å fortelle om min helge-odyssé. Så det er bare å lese videre for dem som ønsker det. I går avsluttet jeg beretningen om en strabasiøs elbil-kjøretur fra Oslo til Skjolden med at kjæresten og jeg ankom Eide Gard rundt midnatt. Da jeg søkte opp stedet nå, ser jeg at Eide Gard ikke ligger i Skjolden, men i Ølen i Vindafjord ­kommune. Ikke bare kjører jeg elbil, jeg kommer også fra Oslo og kan ingenting om Norge for øvrig. Uansett, Eide Gard er et restaurert gårdstun fra 1800-tallet, som har blitt tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv. Så dere kan forestille dere hvordan det var da gårdeier Amalie viste oss rundt i det gamle trehuset, med utsikt mot åkrene og de bratte fjellene utenfor, og til sist til rommet vårt, hvor to morgenkåper og hotelltøfler ventet oss.