Historisk skifte

Norsk Midtøsten-politikk har vært bygget på en feilberegning. Norske myndigheter har i over 30 år snakket med israelske og palestinske parter i den tro at en tostatsløsning ville bli mulig etter forhandlinger dem imellom. Feilberegningen var troa på at Israel ønsket å leve i fredelig naboskap med en fungerende palestinsk stat. Israel har hevdet at det er palestinske representanter som vil fjerne Israel fra kartet, til tross for at PLO anerkjente Israel allerede i 1993. I stedet er det Israel som har motarbeidet etableringen av en palestinsk stat ved hver korsvei siden. Det er Israels grenser, ikke palestinske, som utvides for hver nye, ulovlige bosetting. Med gårsdagens anerkjennelse av Palestina setter den norske regjeringen et punktum for troa på at en palestinsk stat vil komme etter en prosess mellom partene. Anerkjennelsen av Palestina, som Irland, Spania og Norge annonserte i går, gjøres for å presse Israel inn i en prosess landet motarbeider.

Skriftet i Norges politikk foranlediges av en ekstrem høyre­dreining i israelsk politikk. Dagens israelske regjering har ikke annet enn ringeakt for palestinske liv, folkerett og internasjonale relasjoner. Israelske regjeringsmedlemmer fyrer jevnlig opp under ekstremistisk vold og oppsøker med overlegg omstridte områder for å sette i gang uro og konflikt. I går besøkte den israelske sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir for eksempel al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Han sa selv besøket var et svar på anerkjennelsen av Palestina. Samtidig tagget Israels utenriksminister Israel Katz Jonas Gahr Støre i et innlegg på X/Twitter hvor han skriver «se inn i våre døtres øyne» ved siden av bilder av kvinnelige, israelske gisler. Finansminister Bezalel Smotrich uttaler at han vil opprette en ny bosetting på Vestbredden for hvert nytt land som anerkjenner Palestina. Det er ekstreme og uansvarlige ytringer.

Gårsdagens anerkjennelse av Palestina utgjør et historisk skifte i norsk Midtøsten-politikk. Israel blir nå møtt med hardere diplomatisk press. Det er et riktig og viktig skritt etter at Norge i 30 har håpet på framgang i en prosess Israel ikke har vist noen tegn til å ville gå videre med.