Grovt sagt

Rojale reisemål

Det er dejlig å være dansk konge i Norge.

Bor du under en stein, har du kanskje ikke fått med deg at danskekongen er i Norge. For alle andre har det vært vegg-til-vegg-dekning av alt det «skøne», «dejlige» og «smukke» de kongelige har opplevd på norgesferie. Men de rakk ikke å se alt vi har å by på. Her er noen av severdighetene danskene gikk glipp av:

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Grovt sagt

På den lyse siden

Det er vanskelig å holde humøret oppe i en uke hvor demokratiet har fått grundig juling av den autoritære duoen Trump og Putin. Forsvarssjefer og eksperter prøver å berolige med at Norge og USA fortsatt har felles strategiske interesser. USA kommer når det kniper, mener de. Mon det? Fakta er at sikkerhetsgarantiene stortingsflertallet har bygd vår nasjonale trygghet på, styres av dagsformen til moralens svar på navlelo. Trumps uttalelser om Ukraina er internasjonal politikks svar på folk som bevitner en overfallsvoldtekt og iler til for å kjefte på offeret for å være utfordrende kledd. Det er ikke rart mange er redde og fortvila. Selv er jeg en «glasset er halvfullt»-person. Her er en liste over positive sider ved de autoritære kreftenes frammarsj: Frihet: Trengte du en unnskyldning til å utsette husarbeid? Prøve narkotika? Begynne med litt lett dagdrikking på jobb? Vær så god.

Skinnet kan bedra

Dette er regjeringen hvor statsrådene takket for seg i nær Frp-tempo. I interne dokumenter ble regjeringen beskrevet som «lavtpresterende på alle områder, politikk, omdømme, gjennomføringsevne og utseende». Jeg er i regjeringskvartalet i sentrum av Oslo. Her har alt vært dårlig de siste årene. Men nå har noe snudd. Arbeiderpartiet har vind i seilene, i hvert fall i et par sekunder. Men bak den perfekte fasaden, fortelles det om lojalitetspress, rentepress, EU-press, strømprispress – og det som styrer hverdagen aller mest – presset om å passe inn i et strengt sosialt hierarki. Her i regjeringen finnes en kulhetsskala. Partiledelsen kaller det A-, B- og C-gjengen, samt flere andre grupperinger.

Samhold på 1-2-3

Det kan være vanskelig å være ny i en jobb. Det har flere politikere fått kjenne på denne uka. Etter en årrekke på Stortinget har de omsider lært seg den raskeste veien til kantina, og så er det plutselig på’n igjen. Som statsråd er det mye å sette seg inn i. Nytt fagfelt. Nytt brukernavn og passord på datamaskinen.