Kronikk

De som ofres for mineralene

For verdenssamfunnet er den umenneskelige utvinningen av strategiske mineraler viktigere enn den humanitære krisen som pågår i Kongo.

FORDREVNE OG GLEMT: I Kongo har krigshandlinger fra opprørsgruppa M23 tvunget 7 millioner mennesker på flukt. Her flyktninger på vei fra Masisi i februar i år. FOTO: Aubin Mukoni, NTB / AFPFORDREVNE OG GLEMT: I Kongo har krigshandlinger fra opprørsgruppa M23 tvunget 7 millioner mennesker på flukt. Her flyktninger på vei fra Masisi i februar i år. FOTO: Aubin Mukoni, NTB / AFP

Den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) har vært herjet av krig i 30 år. Sikkerhetssituasjonen er forverret etter at den væpnede opprørsgruppen M23 gjenoppsto i november 2021. Gruppen kontrollerer en stor del av provinsen Nord-Kivu, med direkte involvering fra den rwandiske hæren, noe som er dokumentert av FN.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Eit årsmøte i Hitra Meieri sparka i gang det siste eksempelet på vellykka planøko­nomi i Norge.

Kristne pale­sti­nerne har skjønt noe få her hjemme har: at tro ikke trues av andres tro – den styrkes av ekte fellesskap.

Antiper­so­nell­miner stanser ingen fiender, men kan terro­ri­sere sivile i tiår. Våre nabolands utmelding av Minekon­ven­sjonen innvarsler en farlig tendens.