Kenneth Johansen har delt denne artikkelen med deg.

Kenneth har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Både Rødt og Høyre stiller seg uforstående til at tilbudet om rus­­behandling bygges ned under regjeringen.

– Katastrofale kutt

VERDI: Gjennom kroppsarbeid og kontakt med dyr har Runar lagt livet som rusavhengig bak seg. Nå kan tilbudet bli nedlagt.

Norge befinner seg i toppsjiktet i Europa på overdosedødsfall, med 321 dødsfall i 2022. Regjeringen har lovet at behandlingstilbudet for rusavhengige skal styrkes, og at det skal komme en forebyggings- og behandlingsreform. På tross av dette kommer det nå store kutt i antall plasser for langtidsbehandling gjennom anbudsrunden til Helse Sør-Øst (HSØ).

– Dette viser hvor dårlig idé det er å satse på anbud i helsetjenestene. Rusomsorg er blitt en salderingspost, sier Seher Aydar i Rødt.

Over to-tre år kan over 400 sengeplasser forsvinne, ifølge Rusfeltets hovedorganisasjon. I anbudsrunden er det kommet nye krav som vanskeliggjør drifta for små, ideelle institusjoner. Behandlingstida kuttes også fra 12 måneder til maksimalt 9 måneder.

Mister kontroll

Lørdag skrev Klassekampen om Runar, som etter 30 år i rus fant redningen på Solliakollektivet. I den nye anbudsrunden har den ideelle stiftelsen bare kunnet legge inn anbud på en av tre avdelinger.

Aydar i Rødt mener anbudsprosessene bidrar til at man mister demokratisk kontroll. For eksempel blir pris tillagt større vekt enn kvalitet, med fordelingen 60/40.

– Ansvaret pulveriseres, og det overlates til overbetalte direktører å kutte i tilbudet. Jeg kan ikke skjønne at det er slik vi skal drive tilbudet til noen av de mest sårbare.

I forrige uke la de borgerlige partiene fram et forslag om å stanse nedbyggingen av døgnplasser til rusbehandling. Rødt stemte for, men SV og regjeringspartiene stemte imot, slik at forslaget falt.

– Vi står gjerne sammen med både Høyre og regjeringspartiene, så lenge tilbudet kommer. Dette gjelder en gruppe mennesker som ofte ikke kan gå i fakkeltog selv. Dette er det vår jobb å få på plass, sier Aydar.

Savner faglig begrunnelse

Kenneth Arctander i brukerorganisasjonen RIO kaller kuttene katastrofale.

– Denne raseringen av tilbudet vil kunne føre til at vi mister viktige fagmiljøer. Det har vi ikke råd til. Folk har søkt seg til disse stedene for å få hjelp. Avviklingen av langtidsplassene framstår som en type elitisme, hvor man ikke er interessert i å se på hva brukerne selv mener de har behov for, sier han.

HSØ har svart at de skal behandle minst like mange pasienter som tidligere, og at behandlingsopphold skal erstattes av mer poliklinisk behandling, slik som ukentlige psykologbesøk. De har forsvart kuttene med at de er i tråd med faglig utvikling.

– SV svikter de svakeste

Sandra Bruflot i Høyre mener det er uforståelig at SV ­stemte imot. I forslaget lå det også at behandlingstilbudene skal ha lang nok varighet, at ­pasienter kan velge medikamentfrie tilbud og at det skal finnes egne steder for kvinner.

– Dette er ting som SV er for. De svikter de svakeste, sier Bruflot.

For å få breiest mulig oppslutning unnlot de borgerlige å nevne sin kjepphest, fritt behandlingsvalg, uten at det hjalp. Bruflot frykter det blir flere svingdørspasienter.

– Det er naivt å tro at mange i denne pasientgruppa skal forholde seg til poliklinisk avtale en gang i uka. Noen kommer til å trenge lange opphold. Hva skjer når man heretter ikke har tid til å bore i grunnene til at man ruser seg?

Nedskjæringene skjer over hele landet og handler om økonomi, påpeker Bruflot. Hun er ikke med på at politikerne har gitt fra seg demokratisk styring.

– Selv om vi har en helseforetaksmodell, så er det helseministeren som har ansvaret. Ruspasienter har blitt nedprioritert av denne regjeringen.

SVs Marian Hussein rakk ikke å stille til intervju før avisa gikk i trykken i går.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!