Nyttig for Netanyahu

USA, Jordan, Storbritannia og Frankrike deltok i nedskytingen av de vel 300 rakettene og dronene Iran for en uke siden skjøt mot Israel. Vi skal alle være glade for at angrepet gjorde begrenset skade. Et mer ødeleggende angrep ville ført til sterkere gjengjeldelse fra atommakta Israel enn det vi så natt til i går. Likevel må spørsmålet stilles: Hvis det er så lett for disse landene å skyte ned raketter i området, hvorfor gjør ingen noe for å beskytte Gazas befolkning fra Israels bomber? I går passerte dødstallet på Gazastripa 34.000. I tillegg kommer utallige skadde og ødeleggelser på bygninger og infrastruktur vi knapt har sett i bombekriger tidligere. Krigen har fått det utenkelige til å skje: FNs sikkerhetsråd fattet vedtak om våpenhvile uten at USA la ned veto.

Likevel fortsetter krigen, og Israel planlegger en bakkeinvasjon i Rafah til tross for massive advarsler fra internasjonale støttespillere. Israel fortsetter også å likvidere sine fiender i Libanon, Syria og Irak. Det var et slikt angrep mot det iranske konsulatet i Syria som var foranledningen for Irans rakettangrep forrige helg. Norge har fordømt konsulatangrepet og angrepet fra Iran. Andre vestlige land har begrenset sin fordømmelse til Irans angrep, og EU, Storbritannia og USA innførte nye sanksjoner mot Iran denne uka. Viljen til å sanksjonere Vestens fiender er sterk, mens det blir med praten overfor et Israel som granskes for folkemord på palestinere.

Verden står på et farlig sted. Flere land uttaler at ingen ønsker en eskalering av situasjonen og håper Iran oppfatter Israels gjengjeldelsesangrep som begrenset nok til å la det bli med det. Spørsmålet er om det stemmer. En flytting av oppmerksomheten fra Gaza-krigen til konflikten med Iran ser ut til å fungere godt for den israelske regjeringen. En regional storkonflikt eller i verste fall krig er ikke nødvendigvis en dårlig utvikling for Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Konsekvensene for alle andre er katastrofale. En forutsetning for å roe ned situasjonen er våpenhvile på Gaza. Det krever at fordømmelse og sanksjoner ikke bare brukes overfor Vestens fiender, men også overfor Israel.