Anne Dørum har delt denne artikkelen med deg.

Anne Dørum har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Tormod Heier mener pressa må informere om de politiske bindingene til den mye siterte tankesmia Institute for the Study of War.

Vil ha tankesmia ISWs bindinger fram i lyset

Vil ha oversikt: Tormod Heier, professor ved Forsvaret Høgskole, oppfordrer norske medier til å informere lesere om bindingene til kildene deres til Ukraina-krigen. Foto: Christopher Olssøn

Etter Russlands invasjon av Ukraina har den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) blitt mye brukt i mediene.

Som i Dagbladet 22. mars i år: «Russland forbereder seg på en storskala konvensjonell konflikt med Nato, og ikke bare for en langvarig krig i Ukraina. Det skriver den anerkjente tankesmia Institue for the Study of War».

Tankesmia publiserer daglige oppdateringer, kart og militære og politiske analyser – gratis og lett tilgjengelig. Et søk i nyhetsarkivet Retriver viser at norske medier har brukt ISW som kilde i nesten 3000 saker siden 2022.

Det leserne som regel ikke informeres om, er at tankesmia har tette bånd til amerikansk våpenindustri og det neokonservative miljøet på amerikansk høyreside, skrev Sigurd Allern i en kronikk i Klassekampen tidligere i april.

– Det er å bedra norske lesere når man ikke opplyser hvem som i realiteten er kilden og hvilke interesser ISW representerer, sier Allern, som er professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo.

Bør informere

– Det er helt nødvendig å ­informere om hvilke bindinger ISW har, sier Tormod Heier.

Han er professor i militær strategi ved Forsvarets høgskole, og er selv en mye intervjuet ekspert.

– ISW har fått veldig stor plass og spiller viktig rolle i meningsdannelsen både på politisk og fagmilitær side. Da er det desto viktigere at bindinger kommer for dagen.

Heier understreker at bindingene ikke betyr at stoff fra ISW er feil.

– Analysene er sjelden oppsiktsvekkende. To år inn i krigen har det vært få ganger jeg opplever at det skurrer. Men de har så stor betydning for meningsdannelsen. Både journalister og forskere må ta et breiere samfunnsansvar for å opplyse hvem informasjonen kommer fra.

Selv er Heier opptatt av å hente informasjon fra flere steder. Han oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Ingen har fasiten på krigens gang. Ofte koker det ned til en større eller mindre grad av subjektive vurderinger, sier Heier.

Våpen og hauker

Blant ISW bidragsytere er Raytheon og General Dynamics, to av verdens største våpenprodusenter. De har også blitt støttet av Palantir, selskapet til Peter Thiel, en kontroversiell milliardær på ytre høyreside i USA.

Styreleder i ISW er pensjonert general Jack Keane. Han er også styreleder i AM General, en stor produsent av militære kjøretøy, og forsvarsanalytiker for Fox news. Flere styremedlemmer og eiere har tette bånd til det neokonservative miljøet i USA.

«Diskré propaganda»

Formålserklæringen til ISW slår fast at tenketanken «er forpliktet til å forbedre nasjonens evne til å gjennomføre militære operasjoner og svare på møtende trusler for å oppnå USAs strategiske målsettinger».

ISWs neokonserverative bindinger har også blitt problematisert i amerikanske tidsskrift som The Nation og Foreign Policy.

Sigurd Allern mener ISW sjelden legger fram analyser som er direkte feil. I ­stedet mener han de driver med «diskré propaganda» hvor de setter sammen en fortelling som i sum skaper et ­perspektiv i tråd med deres interesser.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!