En ny dag

Én dag er ikke Jonas Gahr Støre lenger statsminister i Norge. Og da er nok også tida som leder i Arbeiderpartiet over. Historiebøkene som skrives nå, kan komme til å fare hardt med hans ettermæle. Støre tok i 2014 over et parti oppunder 40 prosent, mens Ap i dag vaker rundt 20. Han tapte 2017-valget mot en historisk høyrevridd regjering, har måttet håndtere uro og personkonflikter nærmest kontinuerlig, og oppturen i 2021-valget har blitt til en historie om en upopulær mindretallsregjering.

Ingvild Kjerkols opptreden da hun fredag måtte gå av som statsråd, var et anslag mot Støres autoritet som statsminister og Ap-leder. Uten et snev ydmykhet viste Kjerkol liten forståelse for at hun hadde gjort noe feil da hun i 2021 fusket seg til en mastergrad. Blottet for politisk folkeskikk, ramset hun opp alle hun ville takke for tida som helseminister, uten å nevne den som ga henne vervet – Støre. Hun antydet at han kan vente indre opposisjon framover ved å minne om at hun leder det største fylkeslaget i Ap, og at mange av hennes partivenner er uenig i Støres beslutning om å kaste henne. Slik fungerer alliansebyggingen i politikken, og i Ap. Selv klare og grove overtramp tilgis og forsvares av politiske kumpaner når makt og verv står på spill. Mange av Ap og Støres problemsaker de siste årene inneholder dette allianseelementet. Enten det er tildeling av verv til venner og allierte, som er en mangeårig tradisjon i flere partier, eller trassig motstand fra nettverket til Ap-topper som har tråkket feil og møtt reaksjoner fra partilederen.

Støre har fått kritikk for svak håndtering av slike saker. Men fredag kastet han Kjerkol for åpen scene, stående én meter fra henne. Én etter én har Ap-toppene som har gjort seg skyldige i overtramp, falt for Støres hånd. Kanskje vil noe av det som står igjen i historiebøkene etter Støre, og ser bedre ut med tida, være oppgjør med partinepotisme og harde konsekvenser selv for partitopper med mektige posisjoner og maktnettverk i ryggen. Og det kan være akkurat det Ap trenger for å gjenreise tillit, og få en ny dag.

Leder