Etter planen skulle den amerikanske filosofen Nancy Fraser tiltre i et anerkjent gjesteprofessorat ved Universitetet i Köln nå i mai. Det blir det neppe noe av. Forrige uke trakk nemlig ledelsen ved universitetet invitasjonen tilbake.
Årsaken er at Fraser i november i fjor signerte oppropet «Philosophy for Palestine», sammen med over 400 andre filosofer fra Nord-Amerika, Sør-Amerika og Europa.
Annonse
– Rektoren i Köln tar ikke bare feil politisk – han skader den akademiske friheten.
Det sier den kjente filosofen Christoph Menke på telefon fra Tyskland.
Menke, som er professor ved Goethe-universitetet i Frankfurt am Main, er en av flere tyske akademikere som har signert et brev til støtte for den verdenskjente filosofen Nancy Fraser.
– Det er en problematisk tendens til å rette antisemittisme-anklager mot enhver venstrevridd, radikal eller postkolonial tenkning. Det er sjokkerende å se hvordan slike anklager blir misbrukt av høyresida, sier Menke.
En ny McCarthyisme
I oppropet som Fraser signerte i november, beskriver filosofene Israels framferd i Gaza som et begynnende folkemord. Videre beskriver de politikken Israel fører overfor palestinerne som et apartheidregime, og oppfordrer til kulturell og akademisk boikott av Israel.
Gjesteprofessoratet som Fraser hadde blitt tildelt, er oppkalt etter middelalderfilosofen Albertus-Magnus og har en varighet på ett år. Rektor Joybrato Mukherjee, som trakk invitasjonen, uttaler til Deutschlandfunk at professoratet er den høyeste hedersbevisningen en gjesteprofessor kan få ved universitetet i Köln.
En slik utmerkelse mener han det er vanskelig å gi til en person som tar til orde for boikott av Israel – blant annet fordi universitetet i Köln har mange forbindelser til landet.
Oppropet har også blitt beskyldt for å støtte Hamas, noe Fraser selv avviser i et intervju med den østerrikske avisa Der Standard.
I intervjuet sammenligner Fraser den tyske majoritetens holdning til Palestina-spørsmålet med McCarthyismen – et uttrykk som brukes om den republikanske senatoren John McCarthys antikommunistiske heksejakt i USA på 1950-tallet.
Akademia under press
Nå har altså en gruppe tyske akademikere underskrevet et åpent brev hvor de ber Universitetet i Köln endre beslutning om gjesteprofessoratet og verne om den akademiske friheten. Foruten Christoph Menke, teller signaturene en rekke berømte navn, blant dem filosofen Axel Honneth og sosiologen Hartmut Rosa.
Annonse
Brevet kommenterer bevisst ikke innholdet i Palestina-oppropet Fraser signerte, forteller Menke til Klassekampen.
– Vi ønsket å skille disse spørsmålene fra hverandre. Selv om Fraser skulle ta feil, burde ikke det påvirke hennes opptreden i Köln, sier han.
Universitetet skal være et sted for åpen diskusjon, men er nå under press, mener han. Han påpeker det absurde i at Frasers forskningsarbeid ikke handler om Israel/Palestina-konflikten, og at det hun ville snakket om i Köln, er helt andre ting.
«Rektoren i Köln tar ikke bare feil politisk – han skader den akademiske friheten.»
— Christoph Menke, filosof
– Hva går Universitetet i Köln glipp av når de trekker invitasjonen til Fraser?
– Fraser er en svært viktig og interessant forsker, som revurderer og reaktualiserer marxismen i lys av samtidas forhold. Hennes tenkning kombinerer også økonomi og økologi, sier Menke.
Annonse
Bisarr offentlighet
Den tyske offentligheten har vært gjenstand for en rekke bisarre hendelser de siste månedene, forteller Menke.
Det gjelder ikke minst i Frankfurts egen storavis, den liberalkonservative Frankfurter Allgemeine Zeitung, mener han. Menke hevder at avisa har hatt en slagside mot filosofen Achille Mbembe, Documenta-kunstnere og andre Israel-kritikere.
Han viser også til kultursenatet i Berlins nå skrotede klausul, hvor kunstnere ble bedt om å signere på en omstridt antisemittisme-definisjon for å motta offentlig støtte.
Samtidig pågår det et opprør mot denne typen kanselleringskultur, og man bør ikke bli for dommedagsprofetisk, mener Menke.
– Jeg tenker at det er for tidlig å si at vi befinner oss under en ny McCarthyisme. Kampen står fortsatt, og vårt brev er et forsøk på å gjøre den bredere, med et håp om at også de tradisjonelle liberalerne vil føle seg kallet. Jeg vet at studentene i Köln er svært skuffet over at invitasjonen til Fraser er trukket tilbake. Kanskje rektor vil endre mening, sier han.
Urovekkende debattklima
Nancy Fraser ble i 2015 utnevnt til professor II ved Senter for tverrfaglige kjønnsstudier ved Universitetet i Oslo (STK). I dag har hun har ikke lenger tilknytning til STK.
Rektor Svein Stølen skriver i en e-post at han ikke kjenner til saken og derfor ikke kan kommentere den. På generelt grunnlag sier han at debattklimaet ved flere universiteter i verden er urovekkende.
«Uenighet er avgjørende for ytringsfriheten, men også en forutsetning for nye løsninger og for å utfordre vedtatte sannheter. Ytringsfrihet er et grunnleggende prinsipp for universitetet», skriver Stølen.