Borgerlig orden

«Borgerlig kaos» er merkelappen som kommentatorer og motstanderne av Høyre, Frp, KrF og Venstre ynder å klistre på de fire partienes tidvis anstrengte forhold seg imellom – og de politiske konsekvensene av det. Til tider har det vært treffende. Gjennom åtte år under Erna Solberg ble de ulike regjeringskonstellasjonenes kjærlighetsløse samliv ofte blottlagt for velgerne.

Men langt viktigere enn kjærlighet, i hvert fall i denne sammenhengen, er flertall. Mellom 2013 og 2021 kom Solberg-regjeringen i like mange utgaver som det var partier involvert. Men det kan ikke settes spørsmålstegn ved viljen til å omsette flertallet i regjeringsmakt, selv om tvilen en stakket stund grep deler av KrF. Frps dørslamring da partiet gikk ut i januar 2020, avdekket til syvende og sist at det aldri var helt sant det tidligere Frp-leder Siv Jensen stadig sa, nemlig at Frp ikke vil støtte en regjering partiet ikke er del av. Frp-ere gnisset tenner da de snakket om samarbeidet med Venstre og KrF, men fortsatte å gi Høyre/Venstre/KrF-regjeringen budsjettstøtte.

Vinteren har gitt et innblikk i det borgerlige samlivet. Solbergs habilitetssak var lenge overhengende, og den beveget på et tidspunkt Venstre-leder Guri Melby til å lansere seg selv som statsministerkandidat. Ingen av partiene stilte seg da bak Solberg. Og i tida fram mot kontrollkomiteens konklusjon i habilitetssaken, har partiene lansert primærstandpunkter i angrep på hverandre. Venstre gikk i synet på KrF med å åpne for surrogati. Frp anklaget Høyre for skadelig avgiftspolitikk. Siden har marsjen mot 2025-valget blitt mer taktfast. Først tasset KrF inn i rekka bak et nytt, Høyre-ledet regjeringsprosjekt. Så skrittet Venstre inn, deretter Frp.

At borgerlig side antar en begynnende blokkformasjon halvannet år før valget, kan tyde på at styringsdyktig flertall har høyere politisk verdi enn enkeltsaker. Det er ikke rart gitt uroa både ute og hjemme. I kontrast til en upopulær mindretallsregjering som kjeftes på av sine egne, av budsjettpartner SV, og resten av det rødgrønne flertallet som kastet de borgerlige i 2021, ser vi nå omrisset av borgerlig orden.

Leder