Slagordet må skrotes

I årets 8. mars-tog i Oslo ble en gruppe jødiske kvinner bortvist. De hadde med plakater med bilder av kvinner holdt som gisler av islamistiske grupper på Gazastripa, med påskriften «Metoo, UNless you are a Jew». De store forbokstavene viser til FN, som kritiseres for å ha vært seint ute med å undersøke seksuelle overgrep mot kvinner under angrepet 7. oktober. De jødiske aktivistene hadde kontaktet 8. mars­komiteen på e-post på forhånd og fått tillatelse til å delta bak hovedparolen «Støtt kvinners fredsarbeid – bekjemp voldtekt som våpen». Da de møtte opp, ble det likevel ampert. Noen av bannerne liknet til forveksling på det israelske flagget, selv om davidsstjerna var byttet ut med en blå truse med en blodig trekant over. Det så togvaktene på som en provokasjon og en mulig kilde til bråk. Det endte med at de jødiske kvinnene ikke fikk gå i toget.

Det er dypt beklagelig. Det bør være plass til norske, jødiske kvinner som protesterer mot voldtekt på kvinnedagen. Slik det framgikk av NRKs Debatten-sending tirsdag kveld, hadde enkelte av dem lang fartstid i den norske kvinnebevegelsen. Flere definerer seg til venstresida, og de uttrykte ikke støtte til Israels brutale krigføring. Zhira Beck, nestleder i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, sa tvert imot på Debatten at hun er imot krigføringen og vil at krigsforbrytelser skal etterforskes og straffes. Likevel ble hun og de andre norske jødene i toget møtt av motdemonstranter som taktfast ropte mot dem: «Ingen sionister i våre gater!»

For å unngå anklager om antisemittisme har propalestinske aktivister framholdt at det er forskjell på å være sionist og jøde. Forskjellene er likevel langt fra glassklare. Norske jøder forteller selv at flertallet av dem er tilhengere av Israel som jødisk stat. Likevel er mange mot okkupasjonen og den pågående krigen på Gaza. Den organiserte venstresida gjør lurt i å lytte til dem. Taktfaste rop mot en liten, norsk minoritet om å komme seg vekk fra gatene er uansett uhørt. Alle står fritt til å diskutere Israels statsgrunnlag, men la oss være ærlige: Det var ikke dét som skjedde 8. mars. Slagordet «Ingen sionister i våre gater!» bør aldri brukes igjen.