Ronny Kjelsberg har delt denne artikkelen med deg.

Ronny Kjelsberg har delt denne artikkelen

Bli abonnent
DebattSkole

Litt romsligere, takk

INGENIØRTYPEN: Bob Morane fikser det meste. INGENIØRTYPEN: Bob Morane fikser det meste.

Det er noe som skurrer litt for meg i den pågående debatten om hvordan de unge gutta faller utenfor i skolen. Ikke at jeg tror det vil være feil med mer praktisk aktivitet i skolen, eller at ungene lærer seg å skape, bygge, reparere og fikse. Jeg har vokst opp på et småbruk hvor ingenting ble kastet, men alt ble reparert (eller tatt vare på i tilfelle man kunne bruke det til å fikse noe annet), og det sitter i. Tilfredsstillelsen ved å bygge en sykkelbod med egne hender (samt hammer, drill, sag og vinkelsliper) er like stor som tilfredsstillelsen ved å levere fra seg en godt gjennomarbeidet tekst. Likeledes er det åpenbart feil kur «høyreskolen» har forsøkt seg på når den etter årevis med stadig økt timetall i norsk og matematikk og stadig mer testing har feilet fullstendig i å skape bedre elevprestasjoner.

Det jeg reagerer på, er den underforståtte identifiseringen av praktisk = gutt, mens teoretisk = jente. Om vi legger dette til grunn, gjør vi både guttene og jentene en gedigen bjørnetjeneste (til ungdommen: dette er i den opprinnelige betydningen av «bjørnetjeneste», der det er en dårlig ting).

Man skal ikke mange tiår tilbake før mannen i en helt annen grad framsto også som intellektuell stjerne, og hvor teoretisk kunnskap og praktisk handlekraft smeltet sammen i et ideal som, selv om det var snevert, i sin blanding av teori og praksis faktisk var bredere enn det som presenteres i dag.

«En gang var de mannlige idealene teoristerke»

Enkelt sagt kan vi kalle dette idealet for «ingeniøren». Fra Jules Vernes Cyrus Smith, som bygget et helt lite samfunn og laget både sprengstoff og telegraf med svært få hjelpemidler på en liten øy, til den norske ingeniør Knut Berg, som bygget seg et fly da han måtte rømme fra en glemt egyptisk sivilisasjon, og den franske actionhelten Bob Morane, som også må ty til ingeniørkunnskaper for å avverge katastrofe. En gang var de mannlige idealene, inkludert populærkulturens actionhelter, teoristerke, og guttene gjorde det da også betydelig bedre (relativt sett) i mange skolefag.

Det bør være et mål for venstresida at kjønnsrollene er romslige nok til at begge kjønn kan assosieres med både praktiske og teoretiske ferdigheter. Heller enn at skolen skal bli mer praktisk for at gutta skal lykkes, må gutta få forbilder og forventninger som er bredere, slik at de kan utvikle seg som hele mennesker, og hvor den falske dikotomien mellom teoretisk og praktisk kan overskrides. Men dette er et samfunns- og kulturproblem, ikke bare et skoleproblem.

Det finnes kunnskap om hva som kan gjøres for å redusere kjønnsforskjeller i skolen. En nå ti år gammel forskningsoppsummering fra Oslomet sier: skap tydelige forventninger, lærerstyrt undervisning, et inkluderende sosialt fellesskap i klassen; legg sterk vekt på lesing, knytt det opp til elevenes interesser.

Jeg vil særlig legge vekt på lesingen. Lesing er slitsomt fram til man får tilstrekkelig mengdetrening. Når man får det, er det den overlegent mest effektive måten å tilegne seg informasjon på, mye kjappere enn å se videoer, høre podkaster, og det er nøkkelen til å tilegne seg annen kunnskap. Men fritidslesingen møter i dag mye konkurranse fra andre underholdningsformer. Det skyldes ikke skolen, og det er et felles ansvar å rydde opp.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan lett registrere deg med

Debatt

Energipolitikk

Solceller og klima­gass­ut­slepp

I eit innlegg her i avisa sist fredag skriv Kjell H. Sivertsen og Magne Vågsland at solceller i Noreg aukar klimagassutsleppa. Men denne konklusjonen bygger på ein feil føresetnad. Forfattarane tar utgangspunkt i at alternativet til straum frå solceller er norsk vasskraft. Men framleis er nesten halvparten av energiforbruket i Noreg fossilt, og alt dette kan ikkje erstattast av rein vasskraft. Her må vi i tillegg ha anna utsleppsfri energi. Når straum frå solceller erstattar fossil energi, blir reknestykket eit heilt anna enn om den erstattar vasskraft. For tida eksporterer vi om lag 20 TWh vasskraft.

Oslo universitetssykehus

Det er ikke for sent å redde Ullevål sykehus

Arne Johan Vetlesen hadde en innsiktsfull spalte tirsdag 24. juni om toget som (min tilføyelse: ennå) ikke er gått i skolepolitikken og om tannpastaen som er ute av tuben. Det har vært mange store, sentrale oppgaver hvor toget allerede har gått når man oppfatter det kritikkverdige. Jeg nevner vindkraftutbyggingen på Fosen som kunne vært stanset for mer enn ti år siden dersom man hadde konsekvensutredet korrekt og i henhold til reglene. Utviklingen av oljeplattformene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil ble i april midlertidig stanset av Høyesterett i påvente av en bedre konsekvensutredning. Her er det allerede brukt svært mange penger. Til Nettavisen Økonomi 3.

Jernbaneanbud

Hvor er inno­va­sjonen og forbed­rin­gene?

Jeg sitter på toget, Sør­toget, til Arendal. Akkurat nå er det litt skummelt, toget rister og sjangler, og det er vanskelig å skrive på nettbrettet. Det virker som om toget råkjører, antakelig for å ta igjen de 15 minuttene som avgangen var forsinket. Heldigvis sitter jeg i vogn nummer 2. De stakkarene som fikk plass i vogn 3 og 4 har det verre, der fungerer ikke ventilasjonsanlegget, så det er fryktelig varmt. Ja, så varmt at passerer ble tilbudt buss for tog. Det jeg sitter her og lurer på, er hvor det er blitt av innovasjonen som skulle komme når Go ahead overtok etter NSB/Vy.