Skjøt sultne folk i matkø

Matmangelen på Gazastripa er prekær. FNs matvareprogram publiserte en rapport forrige uke som forteller om sult, tørste og stadig flere syke innbyggere i den okkuperte, palestinske enklaven. 90 prosent av alle barn under fem år har én eller flere smittsomme sykdommer, og 70 prosent har hatt diaré i løpet av de siste to ukene, viser analyser fra FNs barnefond. Blokaden av mat og drikke skaper desperate scener på Gaza, for altfor lite slippes inn til de millionene som er sperret inne på området. I går morges kjørte noen få lastebiler med matvarer inn mot Gaza by, nord på Gazastripa. Hundrevis av mennesker stimler rundt for å sikre seg og sin familie forsyninger. Så begynte israelske soldater å skyte. Ifølge NTB ble minst 104 palestinere drept og 700 såret i menneskemengden. De få sykehusene som har noe drift igjen, forteller at døde og sårede måtte fraktes på kjerrer. Sykehusene kan uansett ikke hjelpe stort, for de har ikke blod og ikke utstyr for å redde sårede.

Den israelske hæren har sendt ut dronebilder av menneskene som samler seg rundt lastebilene med mat. Den viser at det er hundrevis av mennesker i gatene. Ifølge hæren opplevde israelske soldater på bakken situasjonen som truende, og de begynte å skyte i lufta og mot beina på mennesker som nærmet seg dem. Den israelske hæren sier mange også døde i trengsel, eller ble kjørt over. Al Jazeeras lokale journalist forteller at israelske soldater skjøt med skarpt inn i menneskemengden, og at det er israelske militærkjøretøy som skal ha kjørt over levende og døde. Øyenvitner forteller om skudd fra droner, men det benekter israelske myndigheter.

Det rette ordet for gårsdagens hendelse på Gazastripa er massakre. Ekstra alvorlig er det at de som blir skutt og kjørt over, er ubevæpnede mennesker på desperat jakt etter mat til seg og familien. Sulten har Israel skapt selv ved å stenge tilgangen på alle livsnødvendigheter til mer enn to millioner mennesker. I tillegg skyter altså den israelske hæren på desperate og sultne palestinere. Dødstallene på Gazastripa passerte i går også 30.000 mennesker. Det skjer foran øynene på en verden som ikke klarer å handle.