Jone Randa har delt denne artikkelen med deg.

Jone Randa har delt denne artikkelen

Bli abonnent
DebattUtsendelse

Loven må bøtes!

Klassekampen 26. februar Klassekampen 26. februar

Umiddelbart føles dette som et uartikulert hyl som presser seg på, men jeg må prøve å uttrykke meg i forståelig språk: Kjære gamle Norge der det ennå finnes vilje til rettferd: La Rukhsana Husseini få bli hjemme på Kløfta til nye regler er på plass! I disse Lagabøters tider: Det er overveldende mye forferdelse og urett i verden, men her i vårt eget land kan vi i det minste – og i det lengste – forsøke å unngå å begå ny urett.

Det har vært flere saker der flyktninger har hatt problemer med å forklare seg helt nøyaktig hvor de kommer fra. Spørres det etter siste oppholdssted? Eller fødested? Eller morens fødested? Kanskje det var tilfeldig at fødselen fant sted akkurat der den gjorde, for hun var på flukt, på gjennomreise, med andre ord, hvem vet? I en stressende og forvirrende situasjon – hvem makter å holde hodet klart og beskrive nøyaktig hvor man befant seg som nyfødt? Eller som småbarn?

Og hvordan kan UDI overhodet bestemme seg for å mene noe som helst om «sannsynlighetsovervekt» i en slik sak? Dessuten: Skulle tilsvarende myndighet i Pakistan sende Husseini til Afghanistan, ja, da melder det uartikulerte hylet seg: En enslig og gravid kvinne i Afghanistan? Når vi vet hvordan afghanske kvinner faktisk har det akkurat nå?

Nei, reglene må «bøtes» og det fort. Hvis vi nå en gang har endringsforslag fra et Baumann-utvalg, så iverksett disse endringene! Vi vil ha et Norge som bygger på rettferdige lover og regler og ikke «øde» landet med åpenbar urett. Husseinis barn trenger sin mamma for å vokse opp og bli gode sønner av Norge. Og Norge trenger slike familier! Vi har ikke nok av dem! Vi trenger flere gode, dyktige nordmenn og da må vi også ha en god oppvoksende slekt med gode mødre og fedre.

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan lett registrere deg med

Debatt

Energipolitikk

Solceller og klima­gass­ut­slepp

I eit innlegg her i avisa sist fredag skriv Kjell H. Sivertsen og Magne Vågsland at solceller i Noreg aukar klimagassutsleppa. Men denne konklusjonen bygger på ein feil føresetnad. Forfattarane tar utgangspunkt i at alternativet til straum frå solceller er norsk vasskraft. Men framleis er nesten halvparten av energiforbruket i Noreg fossilt, og alt dette kan ikkje erstattast av rein vasskraft. Her må vi i tillegg ha anna utsleppsfri energi. Når straum frå solceller erstattar fossil energi, blir reknestykket eit heilt anna enn om den erstattar vasskraft. For tida eksporterer vi om lag 20 TWh vasskraft.

Oslo universitetssykehus

Det er ikke for sent å redde Ullevål sykehus

Arne Johan Vetlesen hadde en innsiktsfull spalte tirsdag 24. juni om toget som (min tilføyelse: ennå) ikke er gått i skolepolitikken og om tannpastaen som er ute av tuben. Det har vært mange store, sentrale oppgaver hvor toget allerede har gått når man oppfatter det kritikkverdige. Jeg nevner vindkraftutbyggingen på Fosen som kunne vært stanset for mer enn ti år siden dersom man hadde konsekvensutredet korrekt og i henhold til reglene. Utviklingen av oljeplattformene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil ble i april midlertidig stanset av Høyesterett i påvente av en bedre konsekvensutredning. Her er det allerede brukt svært mange penger. Til Nettavisen Økonomi 3.

Jernbaneanbud

Hvor er inno­va­sjonen og forbed­rin­gene?

Jeg sitter på toget, Sør­toget, til Arendal. Akkurat nå er det litt skummelt, toget rister og sjangler, og det er vanskelig å skrive på nettbrettet. Det virker som om toget råkjører, antakelig for å ta igjen de 15 minuttene som avgangen var forsinket. Heldigvis sitter jeg i vogn nummer 2. De stakkarene som fikk plass i vogn 3 og 4 har det verre, der fungerer ikke ventilasjonsanlegget, så det er fryktelig varmt. Ja, så varmt at passerer ble tilbudt buss for tog. Det jeg sitter her og lurer på, er hvor det er blitt av innovasjonen som skulle komme når Go ahead overtok etter NSB/Vy.