Navalnyj og Assange

«Jeg vet selvfølgelig at damoklessverdet henger over meg hele tiden. Jeg vet det, men jeg kommer ikke til å gi meg.» Ordene tilhører den russiske journalisten Anna Politkovskaja, som 7. oktober 2006 ble skutt og drept på vei opp til leiligheten sin i Moskva. Politkovskaja skrev avslørende om Vladimir Putins Russland, og selv om drapet aldri ble oppklart, er det liten tvil om at det var Russlands korrupte og voldelige regime som stilnet den plagsomme journalisten. Ifølge Åsne Seierstads forord til Politkovskajas bok «Russlands tapte samvittighet» kommenterte Putin drapet først lang tid seinere, og da ved å vise til at hun var «ubetydelig».

I går kom nyheten om at nok et framtredende kritiker av Putin er død. Aleksej Navalnyj var den mest kjente opposisjonspolitikeren i Russland. Derfor hang det også et damoklessverd over ham, for Putins kritikere lever under overhengende fare. For fire år siden ble Navalnyj forgiftet med nervegass, men overlevde. Etter å ha returnert til Russland i 2021, ble han arrestert og dømt til flere tiår i fengsel. I går skal han 47 år gammel ha falt om død i straffe­kolonien han var fengslet i. Han ble vel også for «ubetydelig» for myndighetene.

En av dem som kondolerte til Navalnyjs familie i går, var Stella Assange, kona til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. USA har tiltalt ham etter spionasjeloven og vil ha ham utlevert, fordi han i 2010 bidro til sensasjonelle avsløringer av amerikanske soldaters krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan. Blir Assange dømt, risikerer han 175 års fengsel. Fengslet er han for øvrig allerede, selv om han ikke er dømt for noe. Siden 2019 har han sittet i et høy­sikkerhetsfengsel i London i påvente av en langtrukken rettslig behandling av utleveringen. Assange står bak modige avsløringer av maktovergrep, slik også Navalnyj gjorde. I går pekte Vestens ledere mot Putin som ansvarlig for drapet på sin argeste kritiker. Alle som rettmessig blir opprørt over Navalnyjs skjebne, bør også heve sin stemme for å hindre at Assange blir sendt til USA. Siste rettsrunde er neste uke. Modige regimekritikere fortjener støtte, ikke fengselsstraffer.

Rettelogg 19. februar 2024: I første versjon sto det at Navalnyj ble forgiftet i Tyskland. Det riktige er at han ble forgiftet i Russland og ble dårlig på flyet til Tyskland, hvor han ble innlagt på sykehus.