Kronikk

Suez-krisen 2.0

Suezkanalen stenges av Houthi-militsen, Panamakanalen stenges av klimaendringer, og Barbie flytter hjem. Er vi vitne til at globaliseringen går i revers?

BARBIE HAR ET PROBLEM: Klimaendringer, geopolitikk og terrorisme hindrer handelens forsyningskjeder. Da vil flere gjøre som Mattel og ty til «nearshoring», skriver kronikkforfatteren. ILLUSTRASJON: «BARBIE» (2023), MATTELBARBIE HAR ET PROBLEM: Klimaendringer, geopolitikk og terrorisme hindrer handelens forsyningskjeder. Da vil flere gjøre som Mattel og ty til «nearshoring», skriver kronikkforfatteren. ILLUSTRASJON: «BARBIE» (2023), MATTEL

Houthiene stenger nå ned Rødehavet og veien til Suezkanalen. Mange ville trodd at når verdens to største marinestyrker Royal Navy og US Navy garanterer skipstrafikken gjennom Suez, vil ikke terrorister med sandaler, Kalashnikov og moped-droner ha en sjanse. Men nei! Situasjonen eskalerer likevel. Verdens mest avanserte og dyreste hangarskip Gerald R. Ford, som i mai bevoktet Oslofjorden, og som kostet 13 milliarder dollar, klarer ikke å stoppe Houthienes moped-droner. Så langt har tre norske skip blitt truffet på vei gjennom Rødehavet til Suez. Dette er en no-tech versus super-tech-krig. Og snart betaler vi prisen.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Det er blitt stille i uten­lands­ke nyhets­ka­naler selv om situa­sjonen i Serbia bare er blitt verre.

Innføringa av Helse­platt­formen i Midt-Norge er blitt vurdert som «sterkt kritikk­ver­dig». Men kven skal ta ansvar for å rydde opp?

Hvorfor går skeive flykt­nin­ger tilbake i skapet i møte med intro­duk­sjons­pro­grammet?