Nordavind fra alle kanter

Fredag publiserte Trønderdebatt et innlegg fra ledelsen ved Nord universitet. Der beskrev rektor og en dekan behandlingen av plagiatanklagen mot helseminister Ingvild Kjerkol som et omstendelig arbeid. Tilfellene av klipp og lim skal vurderes av en dertil opprettet komité, og så skal studenten få forsvare seg. Vedtak kan dessuten ankes til en høyere klageinstans. Det kan med andre ord ta lang tid før universitetet har noe klart svar på om oppgaven blir underkjent eller ikke. Konklusjonen vil heller ikke offentliggjøres, siden det dreier seg om en studentsak. Slik plasserer Nord universitet effektivt ballen der den hører hjemme: hos statsminister Jonas Gahr Støre.

Det er Støres valg om Kjerkol skal fortsette som minister eller ei, ikke en midlertidig komité ved et av landets universiteter. Statsministerens løsning er verken fugl eller fisk. Han sier at han «vil ikke gjøre noen videre vurdering av denne saken før vi har kjennskap til universitetets behandling». Det han kunne sagt, var at helseministeren ikke har fått jobben på grunn av en masteroppgave, og at hun får fortsette uavhengig av hva Nord universitetet lander på. En slik konklusjon blir umulig når han allerede har overlatt saksbehandlingen til universitetet. Støre har hengt et damoklessverd over Kjerkol. Foreløpig tillit er en vanskelig øvelse. Samtidig fortsetter mediene å finne tekstlikheter i den aktuelle masteroppgaven. Aftenpostens siste gjennomgang viste over 100 tilfeller, hvorav flere er alvorlige.

Ministerskandaler har krevd mye av Støres oppmerksomhet det siste året. Det politiske bildet rundt regjeringen er også bekymringsfullt, sett fra Youngstorget. KrF flagget nettopp støtte til Høyre og Erna Solberg ved neste valg, og MDG-topper har denne uka gått ut mot formuesskatt og ivrig vektlagt at partiet er blokkuavhengig. SSBs valgundersøkelse viser dessuten at Ap hadde en oppslutning på skarve 7 prosent blant menn under 25 år i valget i fjor. Til sammen gikk Rødt/SV/Ap/Sp tilbake med 9 prosentpoeng. Støre og Vedum forsøker å peke på lys i horisonten, men akkurat nå blåser det nordavind fra alle kanter. Også fra Nord universitet.