Svein Hatlevik har delt denne artikkelen med deg.

Svein Hatlevik har delt denne artikkelen

Bli abonnent

SV vil redusere antallet rovdyr i reinbeiteområder og heller flytte jerv og gaupe til arealer som ikke har rovdyr, blant dem Hardangervidda.

Vil flytte rovdyr til Sør-Norge

Kadaver: Jerv, gaupe og ørn er et økende problem for tamreindrifta. Reineier Mathis A. Buljo og hans kolleger i Finnmark finner ofte dyr med spor av rovdyrangrep. Foto: Ole Magnus Rapp

SV reagerer på at regjeringen i sin 25-punkts tiltakspakke for å tilpasse vindmøller og reindrift, foreslår å redusere rovdyrtallet, om reindrifta aksepterer vindkraft i sitt område.

– Å kreve at reindrifta skal avstå areal, er en form for bestikkelse jeg synes er nesten usmakelig, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken som sitter i miljø- og energikomiteen.

Haltbrekken var tidligere leder i Naturvernforbundet og har i flere tiår vært engasjert i rovdyrdebatten.

– Vi ser at rovdyrtrykket er høyt i flere områder der det drives med tamrein. Her må antallet rovdyr kunne reduseres, uten at vårt vedtatte bestandsmål for gaupe, jerv og ørn skal måtte endres, sier han.

Haltbrekken peker på at det er flere områder her til lands hvor det er få eller ingen rovdyr, blant dem Hardangervidda, Vestlandet og Sørlandet.

– Jerv og gaupe vil kunne komme til god nytte på Hardangervidda. Der sliter villreinstammen med sykdom som skrantesyke. Rovdyr ville tatt ut svake dyr og ordnet opp på naturens premisser, sier Lars Haltbrekken.

Aksepterer ikke kjøpslåing

Haltbrekken er klar over at mange tamrein blir drept av rovdyr hvert år og at bare en del av tapene blir erstattet. Han synes det er riktig å redusere antallet rovdyr der problemene er størst, men aksepterer ikke den kjøpslåingen som regjeringen legger opp til.

– Vi må kunne se på utviklingen av rovdyr uavhengig av myndighetenes ønske om å bygge ut fornybar energi som vindkraft, sier han.

Haltbrekken merker seg at regjeringen kun nevner jerv og gaupe som rovdyr som plager reindrifta. Han mener at også ørn må inkluderes som en utfordring og viser til at de nasjonale bestandsmålene for rovdyr snart skal diskuteres i Stortinget.

Da vil SV lansere sitt forslag om å etablert rovdyrbestander på områder de ikke er i dag.

Bedre villreinforvaltning

Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet tror rovdyr kan forvalte villreinstammen på Hardangervidda bedre enn dagens forvaltning gjør. Han kan ikke forstå hvorfor dette enorme området skal være uten rovdyr.

– Vi vil opprettholde dagens antall rovdyr og helst øke bestandene. Det behøver ikke skje på beitearealene til tamreindrifta, sier Gulowsen.

Han understreker at Naturvernforbundet ikke aksepterer regjeringens premiss om at de vil gjøre noe med rovdyrtrykket, om reindrifta vil tillate vindkraftutbygging.

– Det finnes ingen gode biologiske grunner til at jerv og gaupe ikke kan være på Hardangervidda. Villreinen der har tidligere i tusenvis av år sameksistert med rovdyr. Svake dyr og syke blir naturlig tatt ut om det er rovdyr til stede, sier Gulowsen.

Han mener vi må se landet under ett når det gjelder bestandene av jerv, gaupe og ørn. Gulowsen viser til at det er enorme arealer som i dag ikke har rovdyr, men det har vært rovdyr der tidligere.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.