Et utkast til ny sykehusstruktur ble torsdag ettermiddag sendt til brukerorganisasjoner og tillitsvalgte i nord. Forslaget går ikke like langt som tidligere forslag, men er likevel dramatisk.
Både Lofoten og Narvik får beholde akuttfunksjon på indremedisin i utkastet, men de mister akuttkirurgien.
Klassekampen har skrevet om 12 år gamle Jonathan som berga livet på akutten i Lofoten etter en sykkelulykke. Jonathan er blant tusener av innbyggere som har kjempa for akutten ved nærsykehuset de siste ukene.
Torsdagens forslag har administrerende direktør i Helse Nord Marit Lind som avsender. Den foreløpige konklusjonen hennes er et nytt skudd for baugen for demonstrantene. Men konklusjonen om å legge ned er truffet under stor tvil, framgår det.
«Besparelsen er relativt liten sett opp mot ulempene dette vil medføre, samtidig er situasjonen så krevende at tiltaket vil ha gi en effekt på omstillingsutfordring», heter det.
Marit Lind vil ikke la seg intervjue om rapporten før utkastet er drøftet, justert og styrebehandlet 9. januar.
Jan Ole Frantzen er seksjonsoverlege ved røntgenavdelingen på Narvik sykehus. Han mener rapporten fra Lind ikke henger på greip.
– Direktøren har egentlig argumentert veldig godt for hvorfor det er galt å legge ned akutten i Narvik og Lofoten, men konkluderer helt på tvers av egen argumentasjon, sier han.
Avvikler «under tvil»
Forslaget er en del av en prosess hvor Helse Nord, på oppdrag fra helseminister Ingvild Kjerkol, skal kutte kostnader. Hovedårsaken er mangel på fagfolk, som igjen gir skyhøye regninger for innleie og vikarbruk.
– Man har oversett veldig mye argumentasjon som tilbakeviser sammenhengen mellom bemanningskrisa og den situasjonen vi har nå. Bemanningskrisa er størst på de store sykehusene. Det er ingen som skjønner hvorfor det å legge ned aktiviteten på små sykehus skal hjelpe på problemet, sier Frantzen.
Marit Lind skriver at hun er usikker på hva hun skal vektlegge når de kirurgiske akuttfunksjonene i Lofoten og Narvik vurderes.
«Det finnes sannsynligvis ingen fasit på hva som er faglig riktig å gjøre», heter det i rapporten fra administrerende direktør.
Samtidig skriver Lind at den økonomiske situasjonen er så kritisk at de er nødt til å gjøre noe.
«Administrerende direktør har under tvil landet på at min anbefaling vil være å avvikle akuttkirurgisk funksjon ved både Nordlandssykehuset Lofoten og UNN Narvik. Hovedbegrunnelsen er å sikre framtidig bærekraft.»
Det får Frantzen til å reagere. Ofoten, som betjenes av Narvik, er et område med rett oppunder 30.000 innbyggere.
– Konklusjonen blir, i motsetning til det Marit Lind sier, at når man er i tvil om effekten, skal man ikke gjøre det. Argumentasjonen er langt på vei forståelig, men konklusjonen er ubegripelig. Det fører til et betydelig tap av velferd i de områdene som det hele gjelder. Stadig flere må lide mye mer.
– Hva bør Helse Nords styre gjøre dersom dette er forslaget de får på bordet i januar?
– Konkludere med at det er et så stort tap å legge ned akuttkirurgien at det ikke er verdt det. Hun snakker om at hovedbegrunnelsen er å sikre framtidig bærekraft, og det oppnår man ikke ved å legge ned akuttkirurgien, sier Frantzen.
Han er overbevist om at et slikt grep vil forverre rekrutteringssituasjonen.
– Det vil påvirke rekruttering og utdanning av leger og sykepleiere. De får ikke dekket sine utdanningsbehov, sine læringsmål i samme grad som nå. De negative effektene av nedskalering er mye større enn de positive, sier han.
– Lager pasientfelle
David Nystad, kollega av Frantzen og tillitsvalgt for overlegene i Narvik, mener forslaget til Lind virker som første steg i en plan for å legge ned sykehuset i Narvik.
– Det Helse Nord forsøker på, er å gjøre om Narvik fra et godt, velfungerende lokalsykehus til en pasientfelle. De destruerer et godt, velfungerende lokalsykehus og skaper en pasientfelle, sier han.
Ifølge Nystad har ledelsen i Helse Nord glemt at sykehuset vurderer sju til åtte pasienter for hver som opereres. De vurderingene må gjøres av flere fagfolk, og er de for dårlige, øker risikoen for død og dårlig livskvalitet.
«Besparelsen er relativt liten sett opp mot ulempene.»
— Marit Lind i rapporten
– Kirurger, indremedisinere og anestesileger jobber sammen. Mange pasienter trenger samarbeid mellom flere spesialister. Det blir helt umulig hvis man ikke har akuttkirurgi. Du vil ikke ha kirurg tilgjengelig for de pasientene du skal vurdere, sier han.
Dessuten mener han rekrutteringen blir skadelidende.
– Det vil skape enorme rekrutteringsutfordringer. En stor del av motivasjonen for å jobbe her er at vi liker å jobbe med akuttmedisin. Anestesileger, kirurger, gynekologer, medisinere, operasjons- og anestesisykepleiere og jordmødre vil søke seg vekk, sier Nystad.
Å være jordmor et sted med akuttkirurgi er noe helt annet enn å være på en fødestue uten slike muligheter.
– Blir det krise, kan vi gjøre keisersnitt. Den muligheten vil de ikke lenger ha. De har ikke valgt å jobbe på en plass med den utryggheten, at mora dør eller ungen får en hjerneskade, sier han.
Han kaller det en oppskrift på å legge ned et lokalsykehus i to steg:
– Først gjør man det om til et sykehus med akutt indremedisin, så finner man ut at det er for vanskelig å rekruttere fagfolk og at kvaliteten blir for dårlig, at det har blitt en pasientfelle. Da er det lett å legge det ned i neste omgang. Det er mye lettere å selge politisk.
– Utfordrende for styret
Ole Tobias Olsen, kommunalsjef helse i Narvik, registrerer at Lind tviler. Han mener tvilen oppstår fordi innsparingene ved å kutte akuttkirurgi og fødeavdelingen blir såpass små.
– Ut fra det oppdraget de har fått, føler de seg tvunget til å gjøre noe, sier Olsen.
Dersom utkastet likner på det Helse Nord-styret får på sitt bord i januar, mener han de får en vanskelig oppgave.
– Hvis administrerende direktør har stor tvil, vil det jo være utfordrende for styret å skulle ta en beslutning, sier Olsen.
Han ledet selv akuttmottaket i Narvik fram til 2020. Selv om torsdagens utkast innebærer en justering fra det tidligere forslaget, er Olsen bekymra.
– Her legger man opp til en svekkelse av akuttilbudet. Vi er uenig i at akuttilbudet skal svekkes. Sterkt uenig.