Vedums nei

For et år sida trodde Trygve Slagsvold Vedum at vinden var i ferd med å snu for regjeringen. I et intervju med Klassekampen i september i fjor sa finansministeren at en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet er det beste alternativet, også når de er i mindretall og må søke støtte hos de andre partiene på Stortinget. I den siste målingen Norstat har gjennomført på vegne av Klassekampen og Nationen får de borgerlige partiene et solid flertall med 91 mandater, mot 76 for de rødgrønne. Regjeringspartiene styrer fortsatt i motvind.

Etter at valget i 2021 ga rødgrønn side 100 mandater, ga Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykk for at han ville forvalte hele flertallet godt og holde åpen linje på tvers av de partipolitiske skillelinjene. Daværende Rødt-leder Bjørnar Moxnes, og Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne, ble invitert på tur med den kommende statsministeren. Det er naturlig å ha kontakt med Rødt og MDG på jevnlig basis, sa Støre da. Og under forhandlingene på Hurdalsjøen hotell ville Støre ha med både Sp og SV i regjering. Slik gikk det ikke, og Vedum, som lenge hadde avvist SV i regjering, fikk det slik han ønsket. Kontakten med de øvrige på rødgrønn side har det vært så som så med.

I et intervju publisert på VG før helga lukker Vedum nok en gang døra for et framtidig regjeringssamarbeid med SV. SV har på sin side holdt døra på gløtt for å prøve på nytt. Som leder av det største partiet på borgerlig side har Erna Solberg stort sett klart å holde de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti samlet. Til VG peker SV-leder Kirsti Bergstø på dette som en tydelig årsak til at de borgerlige tidligere har holdt et fast grep om makta, ikke fordi de fører en politikk folk flest vil ha. Hva det borgerlige alternativet består av, har vært tydelig for velgerne. I valgkampen i 2021 kom tidligere byrådsleder i Oslo Raymond Johansen med en advarsel mot å skape rødgrønt kaos. Han hadde sett seg lei av at Sp gjorde motstand mot SV til valgkampsak, og oppfordret Vedum til å lære av det rødgrønne samarbeidet i hovedstaden. Det er fortsatt en stund til 2025. Tida bør brukes til å utforske mulighetene for det rødgrønne alternativet.

Leder