Gapet mellom unge og eldre mediebrukere er blitt tydeligere under krigen i Midtøsten, mener Madeleine Schultz.

Tror NRK kan miste de unge

ADVARER: Mens sterke krigsbilder flyter fritt på nettet, er aviser og tv-kanaler mer tilbakeholdne. Det kan føre til at de unge mister tilliten til de etablerte mediene, tror forfatter Madeleine Schultz. Foto: Fartein Rudjord

– I norsk presse er palestinerne bare et tall.

Det sier forfatter og aktivist Madeleine Schultz, som har engasjert seg sterkt for befolkningen i Gaza. Sammen med andre aktivister har hun etterspurt flere personlige historier i mediene om sivile palestinere som rammes av Israels angrep.

– Fraværet blir så utrolig tydelig når man sammenlikner med alle bildene som deles i sosiale medier. Jeg er redd for hva det gjør med unge mennesker. De har et stort sinne på vegne av Gaza, som ikke blir representert i de tradisjonelle mediene, sier Schultz.

Hun påpeker at det foregår ukentlige demonstrasjoner til støtte for palestinere, og mener dette engasjementet hos befolkningen sjelden gjenspeiles i oppslag i nyhetene.

– Særlig NRK som rikskringkaster feiler totalt i sitt oppdrag om å nå de unge, sier Schultz.

Toppsak i «Dagsrevyen»

– Det har helt klart oppstått et gap mellom unge og eldre mediebrukere, som er ekstra tydelig i denne krigen, sier Kristin Skare Orgeret, professor i journalistikk ved Oslomet.

Hun påpeker at bare 2–3 prosent av nordmenn over 50 er på Tiktok. Til sammenlikning henter svært mange unge informasjon om krigen i Midtøsten fra sosiale medier.

Orgeret er enig i at NRK har et særlig ansvar. Schultz’ påstand om at NRK ikke har dekket lidelsene i Gaza nok, mener hun imidlertid er feil – og viser til tall hun selv har hentet inn:

  • Krigen har vært dekket i «Dagsrevyen» hver eneste dag siden 7. oktober.
  • Krigen har vært toppsak i 60 prosent av sendingene.

– Utfordringen er at man ikke har egne journalister i Gaza. Likevel har NRK hatt stadig flere saker hvor man kommer tett på palestinere, sier Orgeret.

Hun tror strømmen av ufiltrerte bilder i sosiale medier presser de tradisjonelle mediene til å tenke nytt om hva de viser fra krigen.

– De redaksjonsstyrte mediene har en viktig rolle når det gjelder å formidle verifisert informasjon. Man må tenke seg godt om. Samtidig er denne krigen en helt spesiell situasjon, og kanskje må det enda sterkere visuelle virkemidler til, sier Orgeret.

Må «lære opp» de unge

I gårsdagens Klassekampen fortalte Amund Bakke Foss, fagleder for VGs utenriksavdeling, at avisa har valgt å vise flere bilder av lidelse i Gaza, i takt med at dødstallene har steget.

Også Foss har merket at det har oppstått et gap mellom unge og eldre mediebrukere.

– VG bruker, i likhet med NRK, ressurser på å nå ut og «lære» opp nye nyhetsbrukere i alderen 15 til 25 år. Det er et tungt arbeid. Problemstillingen blir skjerpet når unge mennesker oppdager Gaza-krigen på Instagram og – forståelig nok – blir svært opprørt av bildene, sier Foss.

Han tror at mange av de yngre Instagram-brukerne har fått sitt første møte med Midtøsten-konflikten nå.

– Når de går inn på NRK eller VG, vil krigen se helt annerledes ut enn i sosiale medier. Bildene er mindre direkte, og det er flere forbehold i journalistikken. Flere unge brukere får da en følelse av at redaktørstyrte medier skjuler noe, at vi bedriver sensur.

– Trenger ikke vise alt

Madeleine Schultz har tenkt mye på om det er rett å vise bilder av lidende og døde barn. Hun synes det er et poeng at Israel «ikke ønsker at slike bilder skal bli spredt».

– Så trenger man kanskje ikke vise det aller jævligste. Folk skjønner hva et laken over en kropp betyr. Det er en avveining som må ­gjøres fra sak til sak. Jeg mener den norske pressa har vært gode på det i dekningen av Ukraina-krigen, sier hun.

– Er det ikke en fare for at publikum når en metningspunkt hvis de blir fôret med mange bilder av lidelser?

– Jeg synes det spørsmålet er helt fjernt nå. Problemet, særlig for ungdommer, er at de ikke ser nok av situasjonen i Gaza representert i de store mediene.

NRK setter «høy terskel»

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksredaktør i NRK, sier at kanalens oppdrag er å lage troverdig og faktabasert journalistikk som viser krigens brutale konsekvenser – men med verdighet.

– Om vi skal tøye grensene for hva vi viser av menneskelig lidelse, må det være journalistisk motivert, sier han.

– Terskelen er høy for å vise ekstreme bilder på NRKs nettfront, hvor brukerne ikke har mulighet til å forberede seg. Vi har større mulighet for å vise sterke bilder inne i reportasjer eller på «Dagsrevyen». Vi kan ikke bruke bilder av lidelse bare som illustrasjon, vi må fortelle en tydelig historie og ha en journalistisk visjon, sier Mikkelsen.

Han viser til at lørdagens «Dagsrevyen» viste bilder av et dødt barn i en reportasje fra Gaza.

– Som hovedregel gjør vi ikke det, men her klarte vi å fortelle en viktig historie om det som gjør krigen ekstra vond, nemlig et stort antall døde barn.

– Hva svarer du på Madeleine Schultz’ påstand om at NRK ikke dekker grasrotengasjementet for Gaza nok?

– Jeg mener vi har publisert mye bra, også på NRK.no-fronten, men den må ta hensyn til et løpende nyhetsbilde hvor ikke alt dreier seg om Midtøsten. Det vil alltid være mennesker som er ekstremt opptatt av et tema og ikke kjenner seg igjen i nyhetsdekningen. Men vi mener vi har holdt jevnt trykk, sier Mikkelsen.