Viser vei

En dag i oktober oppdaget en norsk aleinemor at noen hadde skåret hull i hjulene på barnevogna hennes. Det var en redselsfull opplevelse. Vogna sto parkert utenfor blokkleiligheten i fjerde etasje, og man trenger nøkkel for å komme seg opp. Det som gjorde opplevelsen ekstra ekkel, fortalte kvinnen til Aftenposten, var at naboens barnevogn sto like bortenfor – helt uskadd. Småbarnsmora ba om å få være anonym da hun ble intervjuet av avisa. Hun er nemlig overbevist om at familien ble angrepet fordi de er jøder. Da Klassekampen intervjuet Rita Abrahamsen i Det jødiske samfunn i Trondheim, minnet hun om at det ikke er nytt at jøder skjuler sin identitet. «Folk har sluttet å gå med jødiske kjennetegn, og mange har ikke navnet sitt på ringeklokka fordi man lever med trusler som jødisk», sa hun.

Et lyspunkt i dekningen av norske jøders situasjon fikk vi da Klassekampen møtte Maja Haaland og Hannah Dubowski i november. De er del av Veiviserprogrammet, der unge jøder besøker skoleklasser over hele landet. Ideen bak prosjektet er å bekjempe jødehat med dialog. Den jødiske minoriteten i Norge teller 1400 mennesker, og mange har aldri møtt en jøde. Veiviserne driver derfor oppsøkende virksomhet for å svare på elevenes spørsmål. Noen spør om en jøde kan ha ikke-jødisk kjæreste, andre lurer på om de følger jødedommens regler (hva gjør man på tacofredag når man ikke kan blande kjøtt- og melkeprodukter?). Det tristeste spørsmålet, forteller en veiviser, er dette: Er alle jøder motstandere av Palestina? Etter 7. oktober vurderte ungdommene om det var forsvarlig å fortsatt reise rundt på skolebesøk. Konklusjonen til 21 år gamle Dubowski var et definitivt ja. «Det oppleves viktigere enn noen gang», sa hun. I mørke tider skinner lyset ekstra klart.

I forrige uke ble det klart at Veiviserprogrammet tildeles Sønstebyprisen for 2024. Prisen hedrer ifølge statuttene «den person eller organisasjon som i handling har framstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati». Det er lett å forstå at norske jøder på ny føler at de må skjule hvem de er. Desto mer imponerende er motet til de unge veiviserne som på sitt vis lever opp til Nordahl Griegs devise: «Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.»