Truls Gulowsen har delt denne artikkelen med deg.

Truls Gulowsen har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Spill om skogen

I disse dager gjentar det seg et politisk spill som viser hvor liten vekt naturen har. Regjeringen har lagt fram et forslag til statsbudsjett for 2024, og forhandlingene med SV pågår. Igjen har de to partiene kuttet i midlene til skogvern, hele 170 millioner kroner. Og så er tanken at det skal koste så mye for SV å reversere kuttet at de får mindre igjen på andre områder. Nøyaktig det samme skjedde i fjor, da SV fikk reversert et lignende kuttforslag.

Men er det bare SVs ansvar å ta vare på skogen?

Vi reagerer kraftig på regjeringens manglende erkjennelse av den prekære situasjonen mangfoldet i norske skoger befinner seg i. Hvis det ikke gjøres grep nå, frykter vi at mye av det som er igjen av gamle naturskoger kommer til å bli hogd ned. Samtidig går skogvernet sakte. Kun 3,9 prosent av den produktive skogen er vernet.

Og det er ingen tegn til lys i enden av tunnelen. Midlene til skogvern har gjennom en lang årrekke vært holdt på et sparebluss, og det har vært en drastisk nedgang i skog som grunneiere tilbyr til vern gjennom ordningen med frivillig skogvern. Tall som fagbladet Natur & miljø har innhentet viser at det hittil i 2023 er tilbudt 65 kvadratkilometer produktiv skog til vern, en nedgang på 77 prosent sammenliknet med hele 2020.

Dette viser at ordningen med frivillig vern er i ferd med å utspille sin rolle, og jo lengre tid det tar før regjeringen, skognæringen og forvaltningen forstår det, jo vanskeligere vil det bli å redde restene av norsk skognatur. Det må komme en kraftig økning i midlene til skogvern. Samtidig trenger vi en satsing på kartfesting og dokumentasjon av naturskogens verdier. Som et strakstiltak må det også innføres et moratorium med forbud mot hogst i gamle naturskoger.

Slutt med det politiske spillet, og start jobben for å redde mangfoldet i denne delen av naturarven vår. Vi er den siste generasjonen som kan gjøre det, og snart vil det være for sent.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.