Erna Solberg har gjort det klart at hun ønsker å fortsette som Høyre-leder og være partiets statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025.
Om Solberg også kommer til å være statsministerkandidaten til de andre partiene på borgerlig side, er derimot usikkert. I helga sparket Venstre-leder Guri Melby i gang diskusjonen da hun sa til TV 2 at hun skal stille som statsministerkandidat «hvis partiet og folk vil ha meg». Nå melder en rekke stortingspolitikere fra Fremskrittspartiet på sin egen partileder.
– Min statsministerkandidat er selvfølgelig Sylvi Listhaug, sier Per-Willy Amundsen, leder av justiskomiteen på Stortinget.
Han understreker at det skal være en prosess i Frp der de skal bestemme hvilke partier de vil samarbeide med og hva slags regjeringsalternativ de skal gå til valg på.
Men at Frp skal inngå i en regjering der Venstre har statsministeren, vil Amundsen fraråde på det sterkeste.
– Partiet må ta stilling til hva de mener, men mitt klare perspektiv er at Venstre står for så mye rart på innvandring, integrering, og justispolitikk – en rekke områder som er veldig viktige for Frp, og som jeg som fagpolitiker synes det ser veldig vanskelig ut å samarbeide med dem på.
Et friskt pust
Amundsen mener partileder Listhaug ville vært en «klar og tydelig» leder for landet.
– Listhaug ville vært et friskt pust. Med henne ville vi hatt en leder med et tydelig prosjekt, som mange i Norge ville kjent seg igjen i. Vi ville for en gans skyld hatt en statsminister som satte noen tydelige politiske mål og faktisk gjennomførte dem.
– Mange vil mene at Listhaug også er en ganske polariserende politiker?
– Jo, men politikk handler litt for ofte om å være enig med alle. Det er klart en leder med tydelige meninger og mål også vil være polariserende. Det er den negative framstillingen av en leder med et klart prosjekt. Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet styrer, klør folk seg i hodet og lurer på hva det politiske prosjektet er. De kan ikke engang svare på det selv, sier Amundsen.
Støttes av flere
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg mener også at Listhaug bør være Frps statsministerkandidat.
– Jeg forholder meg til at Frps statsministerkandidat er vår partileder. Så skal vi ta en diskusjon om hvem vi vil samarbeide med og ikke, sier Wiborg.
Det samme gjør Terje Halleland.
– Vårt utgangspunkt er å gå til valg med vår partileder som kandidat. Vi har ikke hatt for vane å gjøre noe annet, sier han, og legger til:
– Jeg har registrert det Guri Melby har sagt. Ikke et vond ord om henne, hun kunne sikkert klart seg godt som statsminister i mange regjeringer, men for vår del er nok ikke det et alternativ.
«Listhaug ville vært et friskt pust.»
— Per-Willy Amundsen (Frp)
Halleland viser også til at det skal være prosesser i partiet framover mot valget. For at Listhaug skal bli et reelt alternativ, må det skje flere endringer fram mot 2025, mener han.
– Da må Frp tilby en politikk som kan forene flere partier. Per i dag er det nok mindre muligheter for at Frp kan forvente å få statsministeren i 2025. Men det er mye som kan endre seg. Nå skal vi lage et nytt program, så vi får se hva som skjer.
Interne prosesser
Det har gått to måneder siden det ble kjent for offentligheten at Erna Solbergs ektemann drev med omfattende aksjehandel i perioden hun var statsminister, og at Solberg har vært inhabil i en rekke saker som følge av dette.
Etter at Økokrim konkluderte med at det ikke var grunnlag for å åpne etterforskning mot Sindre Finnes eller Erna Solberg for mulig innsidehandel og etter at Solberg ble utspurt av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om saken, annonserte Solberg mandag 13. november at hun er «fullt motivert, kanskje mer motivert enn på lenge til å fortsette å være Høyres partileder, og dermed også være Høyres statsministerkandidat i 2025».
Avgjørelsen har brei støtte i Høyres sentralstyre.
Frp-nestleder Hans Andreas Limis svar var at de tok Solbergs beslutning «til etterretning». Limi sier til Klassekampen at de heller ikke vil blande seg inn i hvem Venstre velger som sin statsministerkandidat.
At flere Frp-ere peker på Listhaug, mener han er helt naturlig.
– Men foreløpig har ikke vi tatt stilling til det i Frp. Vi har satt i gang noen interne prosesser om strategi og mulige samarbeidskonstellasjoner. Statsministerkandidat har ikke vært diskutert foreløpig, så jeg vil vente med å mene noe om det, sier Limi.