Ikke stengt for alle

Rett før helga åpnet Israel en av landets grenseoverganger til Gazastripa. Grensa har vært hermetisk lukket for alle andre enn israelske soldater siden Hamas-angrepet 7. oktober. Ikke én journalist, FN-ansatt, hjelpearbeider eller andre som har ønsket å rapportere fra eller avhjelpe situasjonen for palestinere under Israels bomber, har fått passere. Men før helga fikk altså noen hundre mennesker komme over grensa likevel. Det var da snakk om palestinske gjestearbeidere, som befant seg i Israel på jobb da Hamas tok seg over gjerdet og drepte sivile israelere. Like før helga ble de kastet ut av Israel og sendt tilbake til Gazastripa. I de fire ukene som har gått siden angrepet, har enkelte av gjestearbeiderne kommet seg til Vestbredden. Andre igjen har blitt fengslet av israelske myndigheter. Reuters anslår at det kan gjelde rundt 5000 palestinske arbeidere. Flere av mennene som passerte grensa fredag, forteller Reuters’ journalist om trakassering og dårlig behandling i israelske fengsler.

Grensepasseringene viser at det er fullt mulig å slippe mennesker inn i Gaza; det er bare å åpne portene. Det gjør israelske styresmakter likevel ikke. I steder sørger de for at internasjonale journalister rapporterer fra den israelske siden av grensa. Søndag fikk noen utvalgte journalister, blant annet fra amerikanske Fox og ABC, bli med over grensa. De holdt seg da sammen med det israelske forsvaret. Israels strenge kontroll med hvem som kommer inn i Gaza, sikrer landet kontroll over historiene som fortelles. Det fins fortsatt palestinske journalister inne på Gazastripa, som sender bilder og forteller om situasjonen. Men mange er drept eller har mistet familiene sine. De mister også kontakt med omverden de gangene Israel tar ned telenettet, slik de også gjorde i helga.

Det er ingen andre grunner til å nekte hjelpearbeidere og journalister tilgang til Gaza enn å holde informasjon unna omverdenen. Israel hevder at det er et åpent og demokratisk land, men viser i sine handlinger at det er det motsatte. Landet sender lavtlønte palestinske gjestearbeidere tilbake til bomberegnet. Samtidig holdes grensa lukket for alle dem som vil rapportere og hjelpe.