Fra elva til havet

«Nå er det krig, og de kan gjøre hva de vil», sa journalisten og venstresideaktivisten Mousa Qous til Klassekampens utsendte reporter for et par uker siden. Han beskrev hvordan behandlingen av palestinere i Jerusalem og på Vestbredden har blitt verre etter at Israel erklærte krig mot Hamas etter angrepet 7. oktober. Palestinere får i mindre grad enn tidligere bevege seg hvor de vil, og de blir trakassert daglig. Mange har også blitt kastet ut av hjemmene sine, eller de er drept. Aftenposten fortalte onsdag om en hel landsby på Vestbredden hvor befolkningen er mishandlet og fordrevet. Mennene bak skal tilhøre en enhet i den israelske hæren som har rekruttert mange bosettere. Situasjonen for palestinere på Gaza er grusom. Samtidig forverres forholdene på Vestbredden dag for dag. Ifølge FN har minst 140 palestinere blitt drept av israelske bosettere og soldater i det okkuperte området de siste fire ukene.

I en kommentar i den liberale israelske avisa Haaretz skriver Uri Misgav om ultranasjonalistiske israelere som ser krigen som en mulighet. Ifølge Misgav snakker de entusiastisk om en ny nakba, som er navnet palestinerne bruker om fordrivelsen fra hjemmene sine i 1948. Målet til ultranasjonalistene er full kontroll over Stor-Israel, i en stat som skal være fundamentalistisk og jødisk. Arabisk liv må vekk, fra elva til havet. På mange måter speiler den ekstreme retorikken den du finner hos Hamas, og selv slagordet «fra elva til havet» er det samme, om enn med ulik ønsket befolkning mellom Middelhavet og Jordanelva. I Israel har bosettere med ekstrem ideologi og brutal framferd fått fritt leide over mange år. I fjor fikk de også sine folk inn i den israelske regjeringen. Bosettere har dessuten fått definere stadig nye grenser for den israelske staten etter hvert som de har trakassert, jagd bort og iblant også drept den opprinnelige befolkningen i landsbyer på Vestbredden. Nå trapper de opp aktiviteten.

Israel kaller krigføringen mot Gaza en kamp mot terror. Samtidig lar landet sine hjemlige ekstremister terrorisere palestinere uten å gripe inn. Det skaper et sinne det vil bli vanskelig å døyve.