Massedrap på sivile

I går bombet det israelske militæret på nytt et boligområde i den palestinske flyktningleiren Jabalia nord på Gazastripa. Det gjør hæren under 24 timer etter forrige bombing, som etterlatte et stort krater midt i bebyggelsen. Minst 50 mennesker skal ha blitt drept av det første bombeangrepet, mens flere hundre skal være såret. Ifølge Israel befant en Hamas-kommandant seg i en av bygningene. Hamas avviser påstanden. Uansett er det store antallet døde og sårede grotesk og uakseptabelt. Genèvekonvensjonen forplikter stridende parter til å beskytte sivile. Sårede, syke, gravide og barn og ungdom skal ha særskilt beskyttelse i krig. Det er også egne regler for barn og internerte personer. Alle slike regler blir brutt i Israels krigføring.

Gazastripa er i seg selv et av verdens mest folkerike områder, og flyktningleiren Jabalia er et av de tettest befolkede områdene på Gaza. Der er presisjonsoperasjoner tilnærmet umulige. Bombing er nødt til å treffe store antall sivile. Det første massive bombeangrepet mot leiren viste skadepotensialet ved luftkrig mot et slikt område. Likevel bombet Israel Jabalia én gang til samme døgn. Bilder og videoer fra området viser mennesker som graver ut sårede og døde med bare hendene. Liknende scener utspiller seg også sør på Gazastripa, hvor internt fordrevne palestinere har reist for å slippe unna krigen. Områdene Israel har pekt ut som tryggere, bombes jevnlig. Bombene gjør ingen forskjell på om de som drepes er Hamas-krigere eller folk Israel har et særskilt ansvar for å beskytte, som helsepersonell, barn, fødende kvinner, pasienter, journalister eller FN-ansatte.

Det v i ser, er ikke selvforsvar, men massedrap. Barn, kvinner og menn uten bånd til Hamas utsettes for utsulting, dehydrering, fordrivelse og drap. EUs utenrikssjef Josep Borrell uttalte i går at «Det å sikre og beskytte sivile er ikke bare en moralsk forpliktelse, det er også en rettslig forpliktelse». Likevel støtter USA Israels angrep med penger og våpen. Krigsforbrytelsene fortsetter med verdenssamfunnet som tilskuere. Ikke noe terrorangrep kan forsvare Israels framferd i Gaza. Skal folkeretten ha legitimitet framover, må brudd få konsekvenser. Bombingen må stanses.