– Norwac-ansatte i Gaza forteller at de ikke har mat og vann. Ansatte på Shifa-sykehuset får en rasjon på 250 ml drikkevann daglig, forteller Erik Fosse, på telefon fra hjelpeorganisasjonen Norwacs kontor i Oslo.
Norwac-leder Fosse og kollega Mads Gilbert har nettopp vært to uker i Egypt for å prøve å komme inn i Gaza. De to legene jobbet på Shifa-sykehuset under Israels krig mot Gaza i 2008/2009 og 2014.
For lite vann
– Ingen kan vel overleve lenge på bare 250 ml vann per dag?
– Nei. Og det er varmt der nå, rundt 30 plussgrader. Folk kommer til å dø av vannmangel og matmangel nokså raskt nå. Barna dør først, sier legen og forteller at vannmangelen også betyr mangel på vann til vask og desinfisering. Folk vasker seg i brakkvann, og får hudsykdommer av det.
Ifølge Fosse anslår man i Norge at totalt forbruk som trengs per person, er 100 liter vann daglig. Han forklarer bakgrunnen for den katastrofale vannmangelen i Gaza nå:
– Gazastripa har i tusener av år hatt tilgang på reint grunnvann, som piplet opp fra bakken. Men siden Israel i tiår har boret ned til grunnvannet og pumpet det opp før det siver ned til Gaza, er andelen ferskvann i grunnvannet der kraftig redusert, påpeker Fosse.
Havvann siver inn, og det kreves avsaltingsanlegg for å gjøre grunnvannet drikkbart. Gaza har tre avsaltingsanlegg. Men de trenger strøm eller diesel for å fungere.
– Siden Israels blokade har stoppet all tilførsel av drivstoff, er nå bare et anlegg i drift, og det produserer bare 5 prosent av vanlig kapasitet, sier Fosse.
Ifølge FN-organisasjonen Ocha var det i helga 92 prosent lavere vannforbruk på Gazastripa enn før 7. oktober.
Reelle tapstall?
USAs president Joe Biden sa forrige uke at han ikke stoler på tallene som oppgis over antall døde palestinere i Gaza.
Myndighetene der svarte med å offentliggjøre navn på nesten 7000 døde.
Fosse sier at han i tidligere kriger har sett at tallene som oppgis av helsemyndighetene i Gaza, er korrekte, og at de bruker anerkjente metoder, som i Norge. Også Ocha bruker tallene fra Gazas helsemyndigheter i sine daglige oppdateringer.
– De brukte samme system allerede i 2008. Mads og jeg satt sammen med dem når de oppdaterte. Helseministeriet har et kontor på Shifa-sykehuset, og én gang daglig innhenter de navn og fødselsdato på de døde som er kommet inn på eller har dødd på sykehusene siste døgn, samt navn på alle skadde. Tallene blir nok heller for lave enn for høye, siden mennesker som ligger døde under ruiner, ikke blir registrert før de kommer til et sykehus, slik at etterregistrering er vanlig.
Han reagerer på at tallene trekkes i tvil ved å si at det er «Hamas som sender dem ut», og peker på at helsemyndighetene i Gaza er sivile institusjoner som har samme ansvar som tilsvarende helseinstitusjoner i Norge.
Trusler mot sykehus
Israel har i ukevis beordret evakuering fra sykehusene nord på Gazastripa. Ledelsen på sykehusene har sagt at dette ikke lar seg gjøre, siden det betyr at mange pasienter vil dø.
Palestinske Røde Halvmåne (PRCS) sa søndag at de hadde mottatt «alvorlige trusler» fra Israels hær om å «umiddelbart evakuere» al-Quds-sykehuset i Gaza by, fordi det «kommer til å bli bombet». I går meldte NTB at PRCS sa at luftangrep hadde ødelagt deler av sykehuset.
«Det er noe veldig spesielt ved et land som for å berge sin egen sikkerhet må drepe tusen barn i uka.»
— Erik Fosse, lege og leder i Norwac
Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder i Verdens helseorganisasjon, sa søndag på X at det er umulig å evakuere sykehus fulle av pasienter uten å sette liv i fare.
Fosse deler vurderingen. Han har selv vært med på å flytte Rikshospitalet i Oslo, og sier at det ble planlagt i årevis, og at man da hadde nytt sykehus å flytte pasientene til. Det har ikke sykehusene i Gaza.
– Israels krav om å evakuere sykehusene i Gaza by betyr å drepe pasientene. Jeg tror ikke Israel mener at pasientene skal flyttes, for det går ikke an. Jeg tror de mener at personalet skal stikke av, men det gjør de jo ikke. Det er svært viktig at Vesten ikke går med på at det er greit å bombe et sykehus dersom man har advart dem først.
Fosse understreker at sykehusene er overfylte med 20.000 skadde.
I tillegg har titusener søkt tilflukt ved sykehusene, 40.000 bare ved Shifa-sykehuset.
– Truslene mot sykehusene betyr at Israel ønsker å ødelegge hele den palestinske infrastrukturen og bruker kamp mot Hamas som unnskyldning,
Hamas-påstander
Israels trusler har særlig rettet seg mot al-Shifa-sykehuset, der Israel hevder at Hamas har et hemmelig kommandosenter under sykehuset. Hamas avviser dette.
– Du har jo jobbet ved Shifa. Hva sier du om den påstanden?
– Dette er jo velkjente påstander, som Israel kom med både i 2008 og 2014. Jeg har snakket med flere internasjonale journalister om det, folk som har ferdes fritt der både i krig og fred. Ingen har funnet noen holdepunkter for at det finnes et Hamas-hovedkvarter ved noen av sykehusene. Mads og jeg har vandret i kjellere og loft på Shifa uten å se noe og aldri møtt noen som kan bekrefte det. Våre kolleger på sykehuset sier at det er tull. Det har de sagt i 20 år. Om Hamas har tunneler 50 meter under sykehuset, kan vi jo sjølsagt ikke si noe om. Men om så er, rettferdiggjør det likevel ikke å bombe et sykehus.
Fosse sier at folk på Gazastripa opplever Israels angrep som en utryddelseskampanje.
– Israel har systematisk kvalt befolkningen i Gaza ved streng blokade siden 2007. FN har sagt siden 2015 at Gaza snart ville bli ubeboelig, og i februar kom det en rapport som sa at nå var dette skjedd. Til nå er mer enn 3000 barn drept det israelske angrepet. Det er noe veldig spesielt ved et land som for å berge sin egen sikkerhet må drepe tusen barn i uka. Dette er apartheidpolitikk.