Må kreve våpenhvile

Onsdag ble store deler av familien til sjefen for Al Jazeeras hovedkontor i Gaza by drept i et israelsk bombeangrep. Wael Dahdouh har jobbet i den Qatar-baserte tv-kanalen siden 2004, og han ble igjen på jobb i Gaza by da Israel ba sivile evakuere sørover. Familien hans flyktet likevel midlertidig til Nuseirat-leiren lenger sør, for å slippe unna bombene. Slik gikk det ikke. Huset de oppholdt seg i, ble bombet. Wael Dahdouhs kone, sønn, datter og et barnebarn ble drept. Da Dahdouh fikk beskjeden, rapporterte han fra et liknende bombenedslag i Gaza by, hvor en annen familie led samme skjebne.

Israel si er de kjemper mot Hamas, men angrepene på Gazastripa treffer alle. Store områder ligger i ruiner. Offisielle dødstall har oversteget 7000 mennesker, og av dem er nesten 3000 barn, ifølge lokale helsemyndigheter. FN rapporterer at ingen steder er trygge på Gazastripa, for Israel bomber overalt, også områder de har bedt sivile flykte til. Helsearbeidere, FN-ansatte og journalister er også blant de drepte. Ingen er trygge. I tillegg kommer konsekvensene av blokaden, som gjør sykehusdrift umulig nettopp når behovet er størst. I tillegg er mangel på mat og reint vann etter hvert presserende. Israels angrep rammer sivile i en skala vi knapt har sett i moderne tid. Det må ta slutt.

Hadde verden vært riktig skrudd sammen, hadde det internasjonale samfunn, gjennom FN, krevd umiddelbar våpenhvile og beskyttelse av sivile. Men i den delen av FN som skal håndtere væpnede konflikter, Sikkerhetsrådet, blokkerer de faste medlemslandene USA og Storbritannia slike forslag. I stedet vil de ha «humanitære pauser», altså åpne for litt mat inn, før bombingen fortsetter som før. Jordan foreslo i går at FNs hovedforsamling skal vedta en resolusjon om våpenhvile. Den kan få flertall, men vil være symbolsk. Det er Sikkerhetsrådet som kontrollerer FNs maktmidler. Vestlige lands vegring mot å kreve våpenhvile og vern av sivile i en så prekær situasjon som nå, viser for en hel verden hvor selektiv vestlig medfølelse er. Skal folkeretten ha verdi og legitimitet, må den gjelde alle, også USAs venner. Det må norske myndigheter formidle til sin allierte i vest.