Urovekkende

Fredag morgen ble fagforeningsaktivisten Jean-Paul Delescaut vekket av at ti politifolk, flere med tildekkede ansikter, troppet opp hjemme hos ham. Delescaut er avdelingssekretær i CGT, en av de største fagforeningene i Frankrike. Hans lokalavdeling hadde delt ut en brosjyre til støtte for sivile på Gaza, som lider under tungt bombardement og blokade. En setning i brosjyren beskriver imidlertid Hamas-terroren som provosert fram av Israels ulovlige okkupasjon. Antakelig er den grunnen til arrestasjonen, for anklagen er at CGT har forsvart eller unnskyldt terrorisme. CGT-profiler og venstresideaktivister reagerer med vantro. La France Insoumise-leder Jean-Luc Mélenchon skriver på X/Twitter at franske myndigheter er i ferd med å innføre «et slags autoritært regime av en ny type».

Arrestasjonen føyer seg inn i en serie innstramminger av ytringsfriheten for Palestina-støttespillere. Forrige uke ble det innført forbud mot alle propalestinske protester i Frankrike, før en statlig rettsinstans innskrenket vedtaket slik at forbud i stedet må vurderes fra sak til sak. Også i Berlin i Tyskland har propalestinske demonstrasjoner blitt forbudt i en periode, og demonstranter som trosser forbudet, blir arrestert. I Storbritannia får satiretegnere og journalister sparken. Bokmessa i Frankfurt avlyste en planlagt prisutdeling til den palestinske forfatteren Adania Shibli. Tilskuere buet, avbrøt og forlot salen samme sted da den slovenske filosofen Slavoj Zizek i en tale fastholdt at nøkkelen til fred i Midtøsten må innebære en løsning også palestinere kan leve med. Han understreket at Israel har rett til å forsvare seg og fordømte Hamas-angrepet. I dagens ytringsklima i sentrale europeiske land holder åpenbart ikke dét.

Angrepene på ytrings- og forsamlingsfriheten i hjertet av Europa er dypt urovekkende. Det bør være fullt mulig å debattere ordbruk og Palestina-støtte uten å ty til forbud og arrestasjoner. Angrepet på israelske sivile var grusomt. Svaret – utsulting og bombing av Gazas millioner av uskyldige innbyggere – er i en skala vi knapt har sett før – og må stanses. Vi låner gjerne Slavoj Zizeks ord fra hans tale i Frankfurt: «Israel er i sin fulle rett til å slå tilbake, men hvordan de gjør det, angår oss alle.»