Israel må besinne seg

Da Hamas sine soldater tok seg inn gjennom grensegjerdet rundt Gaza forrige helg og massakrerte sivile israelere, forsto vi at fortsettelsen ville bli voldelig. En slikt angrep ville bli besvart. Hamas var innforstått med risikoen. Soldatene var villige til å ofte livet for å ramme Israel der det smertet mest – ved å vise at sikkerhetssystemer, grensegjerder og kontrollposter bare er trygghet til låns. Hamas-ledelsen mener det var verdt å risikere en krig, framfor at okkupasjon og ofte daglig fornedrelse fortsetter. Men et arrogant Hamas tok også et valg på vegne av millioner av palestinere, som ikke har fått bestemme om de vil ofte familie, liv og helse for én spektakulær aksjon. Nå gjemmer Hamas-soldater seg blant en befolkning som rammes ufattelig hardt av bomber og blokade.

I går natt ga det israelske forsvaret beskjed om at befolkningen i Gaza får 24 timer på seg til å forlate byen og dra sørover på Gazastripa. Samtidig fortsetter bombingen, og drivstoff som er igjen, brukes til å holde livsviktige sykehusfunksjoner i gang, ikke til kjøretøy. Nødhjelpsorganisasjoner og FN er samstemte i at det er umulig å flytte så mange mennesker på kort tid, og dessuten: Hvor skal de dra? Israel har bombet tungt også lenger sør, og ingen steder på Gazastripa er det mulig å få inn mat, vann og helsehjelp. Tidsfristen fra Israel er illusorisk. Den er fremmet for å kunne si at «vi advarte dem jo».

Selv om alle forsto at det ville komme en offensiv mot Hamas på Gaza etter drapene sist helg, kunne få forestille seg den situasjonen som nå bygger seg opp i den lille palestinske enklaven. Det er svært dystre bilder som tegnes av militæreksperter som uttaler seg om hvordan en bakkeinvasjon i et tett, urbanisert område vil se ut. Det vi ser i dag, bombing av nabolag og også med hvitt fosfor, er bare en forsmak. Titusener vil bli drept. Vi håper inderlig at det intense internasjonale diplomatiet som ganske sikkert foregår, bidrar til å stanse den israelske bakkeoffensiven. Lite tyder dessverre på at det vil skje. Forrige helg tok Hamas en hensynsløs beslutning på vegne av Gazas befolkning. Ansvaret for det overdrevne og brutale svaret, som rammer langt flere enn Hamas, ligger fullt og helt på Israel.