Full støtte fra USA

«Uten strøm risikerer sykehusene å bli likhus», sa Den internasjonale Røde Kors-komiteen i en uttalelse i går. Organisasjonen sier også at gisseltaking er forbudt etter folkeretten og tilbyr seg å være kontaktleddet mellom Hamas og Israel for å sikre kommunikasjon og tilbakeføring. Ifølge uttalelsen har Røde Kors allerede tatt kontakt med partene. Om det ikke fører fram, kan konsekvensene bli enorme, varsler organisasjonen. Uten strøm stanser all livsviktig behandling, ingen kuvøser virker og ingen kan få dialyse eller røntgen. FNs nødhjelpsjef Martin Griffiths har i likhet med Røde Kors bedt om umiddelbar frigivelse av bortførte israelere, samtidig som han ber om at sivile palestinere må beskyttes. «Nødhjelp og livsviktige tjenester og forsyninger til Gaza må ikke bli blokkert», sier han.

Hjelpeorganisasjonene vet hva som kan skje om blokaden opprettholdes. Bombingen av Gaza ligger allerede an til å bli den mest omfattende på de 75 årene som har gått siden staten Israel ble opprettet. Til nå er mer enn 1400 palestinere bekreftet drept, et tall som vil øke raskt i dagene som kommer. Israel sier de bomber steder Hamas holder til, men bombene treffer boliger, sykehus, FN-bygninger og flyktningleirer. Hele nabolag blir lagt i grus. Helsehjelp til de som skades, vil raskt bli begrenset etter hvert som det går tomt for diesel til å drive strømaggregater. Går Israel inn med bakkestyrker, som mange venter, vil dødstallene bli mangedoblet. Samtidig mangler befolkningen, låst inne på et begrenset urbanisert område, reint vann.

Alle framtidsscenarioer for befolkningen på Gazastripa er forferdelige. Hvor ille det blir, kan være opp til blant andre USA, som er en sterk støttespiller av Israel gjennom alle år. I går kom USAs utenriksminister Antony Blinken til Tel Aviv for å møte israelske ledere. Han uttrykte sterk støtte til Israel, og USA sender nå luftvernskyts og ammunisjon til israelernes pågående offensiv. Med mindre Blinken var noe mer dempende overfor Israels regjeringsmedlemmer etter at kameraene ble slått av, ser det dermed ikke ut til at Israel får annet enn full støtte for å slå tilbake med de midler landet måtte ønske.